Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Έντομα και φυτά σε μία έκθεση φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη

Μια περιήγηση στον κόσμο των εντόμων και των φυτών πραγματοποιεί η έκθεση φωτογραφίας του Ζιλ Μερμέ που πραγματοποιεί το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης στο Νέο Δημαρχείο.Μέσα από τα έργα της έκθεσης «Το μεγαλείο της Φύσης: Έντομα και Φυτά» αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες φυτών και εντόμων και αναδεικνύονται οι αντιστοιχίες τους.

Στο πλαίσιο συνεργασίας του με το περιοδικό GEO, καθώς και για τις ανάγκες του βιβλίου του με τίτλο Trompe l’oeil (Οφθαλμαπάτη) πάνω στα έντομα, ο δημιουργός φωτογράφισε -χρησιμοποιώντας μηχανή μεγάλων διαστάσεων-, περισσότερα από διακόσια είδη, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια μέσα σε ένα φωτογραφικό στούντιο.

Παράλληλα, πραγματοποίησε ρεπορτάζ στη Νέα Καληδονία, τη Νότια Ινδία, όπως και μέσα σε βοτανικά θερμοκήπια, με στόχο να αποκαλυφθούν οι μορφές, οι δομές και οι υφές του κάθε υπό εξέταση είδους.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στo πλαίσιο του Φεστιβάλ «ΓΕΩσυναντήσεις», στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας-Κέντρο ΓΑΙΑ.

«Αυτή η έκθεση δεν αποτελεί μια επιστημονική επίδειξη, αλλά μια συγκεκριμένη ματιά πάνω στη φύση, στην υπηρεσία της φύσης. Μια ματιά, η οποία υπονοεί αντιστοιχίες αλλά δεν επιβάλλει τίποτα» δηλώνει ο Ζιλ Μερμέ.

«Μια ματιά στο "υπερπέραν", στον κόσμο πέρα από τον άνθρωπο, ο οποίος, μέσα από παιχνίδια αντικατοπτρισμού, μας παραπέμπει στο ίδιο το μυστήριο της δικής μας ύπαρξης» τονίζει.

Η έκθεση που πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, διαρκεί από τις 22 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου.

Το πρωί της Τρίτης (Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό) στον χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και το Νερό.

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails