Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Έφυγε» ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης

«Έφυγε» από τη ζωή ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε ηλικία 89 ετών, μετά από δίμηνη νοσηλεία στην Εντατική. Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο το 1922. Τέλειωσε το γυμνάσιο και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έζησε έγκλειστος στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μαουτχάουζεν στην Αυστρία. Μετά την επιστροφή του παρακολούθησε πολλές παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης του Κουν. «Εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου» έχει δηλώσει ο ίδιος.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1950 με το έργο «Χορός πάνω στα στάχυα», γνωστός όμως έγινε με τα επόμενα έργα και κυρίως με την «Αυλή των θαυμάτων» (1957). Παράλληλα, έγραψε τα σενάρια για τις ταινίες «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο Δράκος και Το ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρου, «Το αμαξάκι» του Ντίνου Δημόπουλου, ενώ σε δικό του σενάριο σκηνοθέτησε και το «Κανόνι και τ’ αηδόνι».

Ασχολήθηκε ακόμη με τη στιχουργική, σε συνεργασία με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις («Παραμύθι χωρίς όνομα»), ο Μίκης Θεωδοράκης («Μαουτχάουζεν»), ο Νίκος Μαμαγκάκης («Ο κύκλος με την κιμωλία»).

Πηγή: www.tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails