Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Γιατί δεν μπαγιατεύει το μέλι;


Το μέλι διατηρείται για πολλά χρόνια, ακόμα και εκτός ψυγείου. Η μεγάλη ανθεκτικότητα του μελιού οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων στο νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες, από το οποίο προέρχεται το μέλι. Το μέλι αποτελείται κατά 80% από σάκχαρα, περιλαμβάνει σταφυλοσάκχαρο, φρουκτόζη, καλαμοσάκχαρο, καθώς και μικρότερες ποσότητες λακτόζης και άλλων σακχάρων.


Ήδη από την φάση της συλλογής του, η μέλισσα προσθέτει στο νέκταρ ένζυμα που αλλάζουν τη σύσταση των διαφόρων σακχάρων. Μεταξύ άλλων, ένα μέρος του σταφυλοσάκχαρου διασπάται σε σακχαρικό οξύ και υπεροξείδιο του υδρογόνου, ουσίες που δρουν ενάντια στα βακτηρίδια και τους μύκητες. Επιπλέον οι μέλισσες μειώνουν την περιεκτικότητα σε νερό, έτσι το μέλι στερεί την υγρασία των βακτηριδίων και τα εξοντώνει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails