Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Στο φως τα παλαιά τείχη της πόλης του Ναυπλίου

Οι εργασίες ανάπλασης που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε δρόμους και πεζοδρόμια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, και συγκεκριμένα στην οδό Αμαλίας, αποκάλυψαν τα ενετικά τείχη που περιέβαλαν την πόλη.

Η πόλη του Ναυπλίου περιβαλλόταν από τείχη κατά τη διάρκεια της ενετικής και της τουρκικής περιόδου, αλλά και στα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης, μέχρι το 1867. Ωστόσο, μετά τα γεγονότα της Ναυπλιακής Επανάστασης γκρεμίστηκαν, με σκοπό την επέκταση της πόλης.

Τώρα, τα παλαιά τείχη του Ναυπλίου θα αναδειχθούν και θα είναι εμφανή στους επισκέπτες της αργολικής πρωτεύουσας, σε δύο σημεία όπου, με την επίβλεψη και τη συνεργασία της αρχαιολογίας, θα τοποθετηθούν ειδικός φωτισμός και τζάμια.








Το Ναύπλιο είναι γνωστό για το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι, για το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, για την Ακροναυπλία, έτερο φρούριο ενετικό, επί της ομώνυμης χερσονησίδας, καθώς και ως τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε ο Ναύπλιος τη Ναυπλία, η οποία οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά, κιόλας, χρόνια. Το Ναύπλιο αποτελεί δημοφιλή προορισμό των κατοίκων της Αθήνας και της Πελοποννήσου, καθώς απέχει λίγο και από τις δυο περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails