Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Αλκοολικός ο Τζέιμς Μπόντ;

O ίδιος ο Ιαν Φλέμινγκ, που πέθανε σε ηλικία 56 ετών απο καρδιακή προσβολή, ήταν μανιώδης πότης αλλά και καπνιστής.


Ο Σον Κόνερι, πρώτος κινηματογραφικός Τζέιμς Μποντ.
Μια πρωτότυπη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal ( BMJ) και την οποία υπογράφουν τρεις γιατροί «αποκάλυψε» την αληθινή φύση του μυστικού πράκτορα 007. Οι μελετητές «ερεύνησαν» τα μυθιστορήματα του Ιάν Φλέμινγκ και εντόπισαν ότι με 92 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, ο Τζέιμς Μποντ είναι ένας μανιώδης αλκοολικός.
O ίδιος ο Ιαν Φλέμινγκ, που πέθανε σε ηλικία 56 ετών απο καρδιακή προσβολή, ήταν μανιώδης πότης αλλά και καπνιστής.

Aπό την πρωτότυπη μελέτη οι τρεις γιατροί «αποκρυπτογράφησαν» 12 μυθιστορήματα όπου ο 007 κατανάλωσε συνολικά 1.150 μονάδες αλκοόλ. Μία μονάδα αλκοόλ στη Βρετανία είναι 10 ml ή 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο κατά μέσο όρο είναι στα 10 γραμμάρια.
Με εξαίρεση τις ημέρες όπου ο Τζέιμς Μποντ είναι κρατούμενος, νοσηλεύεται ή αναρρώνει από κάποια επικίνδυνη αποστολή του, όπου οι ερευνητές υποθέτουν ότι δεν πίνει, ο πράκτορας «προσλαμβάνει» κατά μέσο όρο 92 μονάδες οινοπνευματωδών ανά εβδομάδα οι οποίες μεταφράζονται σε 736 γραμμάρια αλκοόλ ανά επτά ημέρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως όριο τα 210 γραμμάρια την εβδομάδα ( 3 ποτήρια κρασί την ημέρα). Πέρα από αυτήν την κατανάλωση η χρήση αλκοόλ θεωρείται υπερβολική . Γίνεται «υψηλού κινδύνου» στα 280 γραμμάρια και «επιβλαβής» πάνω από τα 420 γραμμάρια. Ο Τζέιμς Μποντ καταναλώνει την εβδομάδα 736 γραμμάρια αλκοόλ.

«Η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ από τον Τζέιμς Μποντ είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από την επιθυμητή μέγιστη κατανάλωση για έναν ενήλικα άντρα», είπε ο Δρ Πάτρικ Ντέιβις παιδίατρος στο δημόσιο νοσοκομείο του Νότινγχαμ, συν-συγγραφέας του άρθρου στο περιοδικό British Medical Journal. Ο 007 παρουσιάζει «σημαντικό κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του ήπατος, κίρρωσης, ανικανότητας και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ ή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τραυματιστεί σοβαρά και να πεθάνει εξαιτίας του αλκοολισμού του» αναφέρουν οι ερευνητές της μελέτης.

Ιδιαίτερης σημασίας σύμφωνα με τη μελέτη έχουν οι συνήθειες κατανάλωσης του Τζέιμς Μποντ, που είναι και η πεμπτουσία της μυθιστορηματικής ύπαρξης του βρετανού κατασκόπου του Ίαν Φλέμινγκ. Ο 007 είναι γνωστό ότι απολαμβάνει τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τις γυναίκες, ενώ το περίφημο σλόγκαν του είναι «βότκα με μαρτίνι - χτυπημένη, όχι ανακατεμένη».

Οι τρεις γιατροί «κοσκίνισαν» τα 12 μυθιστορήματα του Φλέμινγκ στα οποία περιγράφονται οι περιπέτειες του βρετανού μυστικού πράκτορα στην υπηρεσία της «Αυτού Μεγαλειότητας» κρατώντας ακριβή λογαριασμό για κάθε αλκοολούχο ποτό που κατανάλωσε ο πράκτορας 007. Αποτέλεσμα: Ο μυστικός πράκτορας πίνει κυρίως όταν πρόκειται να εκτελέσει την ευγενική αποστολή του προς τιμήν της βασίλισσας. « Υπάρχει μόνο μια ένδειξη κατανάλωσης αλκοόλ όταν είναι εκτός υπηρεσίας» λένε οι μελετητές. «Αναγνωρίζουμε ότι η συμμετοχή των διεθνών τρομοκρατών ( ... ) μπορεί να οδηγήσει στο ποτό, αλλά θα συμβουλεύαμε να συμβουλεύσετε τον κ. Μποντ ( ... ) να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ σε ασφαλέστερα επίπεδα», λένε οι γιατροί μελετητές της έρευνας για τον πράκτορα 007 προφανώς με αρκετή δόση χιούμορ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails