Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Φώσκολος

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νίκος ΦώσκολοςΕνας από τους λίγους ανθρώπους που διαμόρφωσαν σε τέτοιο βαθμό την ψυχαγωγία στην ελληνική τηλεόραση, αλλά και ένας από τους σημαντικούς δημιουργούς του κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νίκος Φώσκολος, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, σε ηλικία 86 ετών.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, στο Κοιμητήριο Ηλιούπολης. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στις 2.30 μ.μ. από τον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης.

Αν ένα πράγμα δεν υπήρξε ο Νίκος Φώσκολος αυτό ήταν μια μια συνηθισμένη περίπτωση έλληνα δημιουργού: Εισήγαγε το σπαγγέτι γουέστερν στην Ελλάδα, έπαιξε με τα κινηματογραφικά είδη (όχι πάντα με επιτυχία) και υπήρξε πρωτοπόρος στην αμφιλεγόμενη καλλιτεχνικά αλλά εξαιρετικά δημοφιλή υπόθεση «λαϊκό σίριαλ» με τον «Αγνωστο Πόλεμο», τη «Λάμψη» και το «Καλημέρα Ζωή».

Σύμφωνα με τη βιογραφία του, ο Νίκος Φώσκολος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Εμπρός και Ανεξάρτητος Τύπος, κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική.

Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή αστυνομικού μυθιστορήματος. H ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου» αποτέλεσε το πρώτο του ραδιοφωνικό σιριαλ που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και όταν εκδόθηκε ήταν το μπεστ-σέλερ της εποχής.

Στη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε μια καριέρα ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός. Εγραψε περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια, ακολουθώντας την έκρηξη της εγχώριας κινηματογραφικής βιομηχανίας, μετακινήθηκε και αυτός στο σινεμά: Περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ, είχαν σενάριο δικό του.

Ωσπου ήρθε η ώρα της τηλεόρασης. Η πρώτη του δουλειά, το 1971, είναι η θρυλική ιστορική τηλεοπτική σειρά «Αγνωστος Πόλεμος» - που παρεμπιπτόντως κρατά ένα σπάνιο παγκόσμιο ρεκόρ 92% θεαματικότητας. Ακολούθησαν άλλα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης» κ.ά..

Μετά το 1991 οπότε κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, συγγράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 (1991 - 2005) χρόνια, κάνοντας 3.457 επεισόδια στο σύνολο. Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το «Καλημέρα Ζωή» της οποίας η προβολή κράτησε 13 χρόνια (1993 - 2006) μετρώντας συνολικά 3.179 επεισόδια.

Το κατόρθωμά του αυτό, να συγγράφει δύο καθημερινές τηλεοπτικές σειρές παράλληλα για δέκα χρόνια, του έδωσε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

Ο Νίκος Φώσκολος ήταν τακτικό μέλος της Ενωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, καθώς και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Είχε λάβει τρία βραβεία και ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1968).

Από τις ταινίες του έχουν βραβευθεί επίσης: «Οι αδίστακτοι», «Πυρετός στην άσφαλτο» και «Κοινωνία ώρα μηδέν», ενώ η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Ακαδημία του Χόλιγουντ για Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (1965).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails