Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ο θάνατος ...του εμποράκου!

Τι αλλάζει με το νέο φορολογικό
Σε πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος προχωρά το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό προβλέπει ελαφρύνσεις κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους και σημαντικές επιβαρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα «Νέα», στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στη μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων σε 3 ή 4 από 8 που είναι σήμερα και εφαρμογή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 35% από 45% σήμερα, με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που φορολογούνται με βάση την κλίμακα.

Εκείνοι που όπως όλα δείχνουν θα πληρώσουν το... «μάρμαρο» είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους διευρύνονται οι επιβαρύνσεις, με στόχο το συνολικό πακέτο μέτρων να περιλαμβάνει τελικά νέους φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό σενάριο.

Έτσι προτίθεται να επιβάλει στα κέρδη 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων αυτοτελή φορολογία 35% αντί για 30% που ήταν το επικρατέστερο σενάριο, με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Μάλιστα εξετάζεται αυτό να ισχύει από τα φετινά εισοδήματα και όχι από αυτά του 2013.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επαγγελματίες που θα δηλώσουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 καθαρά κέρδη για το 2012 θα φορολογηθούν με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ καθαρού κέρδους χωρίς αφορολόγητο, ώστε οι εισπράξεις αυτές να «φανούν» στα έσοδα προϋπολογισμού του 2013.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται και η αλλαγή της φορολογίας των αγροτών στα πρότυπα των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων με πολύ χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή που μπορεί να διαμορφωθεί στο 10%-15%.

Όσον αφορά τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην αύξηση του φόρου παρακράτησης στο 25% από 20% που είναι σήμερα.

Για παράδειγμα, επαγγελματίας που εκδίδει δελτίο παροχής υπηρεσιών με αμοιβή 1.000 ευρώ υπόκειται σήμερα σε παρακράτηση φόρου 20% και λαμβάνει στο «χέρι» 800 ευρώ.

Εφόσον αυξηθεί η παρακράτηση στο 25% τότε το καθαρό ποσό θα είναι 750 ευρώ στο παραπάνω παράδειγμα. Ταυτόχρονα φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» και η αύξηση της προκαταβολής φόρου που καταβάλλουν κάθε χρόνο οι επιτηδευματίες στο 60% από 55% που είναι σήμερα.

Ήδη το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για επιβολή φόρου 35% από το πρώτο ευρώ των κερδών έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων οι οποίοι φοβούνται για νέα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, καθώς δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον φορολογικά ως φυσικά πρόσωπα, αλλά ως νομικά με επιπλέον επιβαρύνσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails