Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ένα «περίεργο» Ευαγγέλιο, προκαλεί συζητήσεις


Το τελευταίο διάστημα, το Βατικανό ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο μιας μυστικής Βίβλου, στην οποία υποτίθεται ότι ο Ιησούς περιγράφει τον ερχομό του προφήτη Μωάμεθ στη γη.

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI, λέγεται ότι επιθυμεί να δει αυτή την Βίβλο, που είναι ηλικίας 1.500 ετών, και που πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για το Ευαγγέλιο του Βαρνάβα, που το τουρκικό κράτος κρύβει εδώ και δώδεκα χρόνια.

Ο χρυσοποίκιλτος αυτός τόμος, αξίας £14 εκατομμυρίων, είναι γραμμένος στην μητρική γλώσσα του Ιησού (αραμαϊκά), και λέγεται πως περιέχει, εκτός από τις πρώιμες διδασκαλίες του Χριστού, και την πρόβλεψή του για τον ερχομό του Προφήτη Μωάμεθ.

Πρόκειται για ένα δερματόδετο βιβλίο,  που ανακαλύφθηκε από την τουρκική αστυνομία, στη διάρκεια μιας επιδρομής εναντίον λαθρεμπόρων το 2000.

Μέχρι το  2010 οι αρχές το φύλαγαν προσεκτικά, και στη συνέχεια το παρέδωσαν στο εθνογραφικό μουσείο της Άγκυρας, όπου αποκαθίσταται, και σύντομα θα μπορεί να το παρουσιαστεί στο κοινό.

Μια  φωτοτυπία μιας μόνο σελίδας του χειρόγραφου αυτού, λέγεται πως αξίζει περίπου £1.5 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ertugrul Gunay, το βιβλίο αυτό αποτελεί μάλλον μια αυθεντική εκδοχή του Ευαγγελίου που η εκκλησία απαγόρευσε, εξαιτίας του ότι περιέχει πολλά κοινά σημεία με την ισλαμική άποψη περί του Ιησού.

Επίσης ανέφερε πως το Βατικανό έχει ενδιαφερθεί επίσημα ώστε να εξετάσει το συγκεκριμένο βιβλίο, για το οποίο οι Μουσουλμάνοι ισχυρίζονται πως αποτελεί συμπλήρωμα των τεσσάρων  Ευαγγελίων.

Το συγκεκριμένο «Ευαγγέλιο», όπως και η ισλαμική πίστη, αναφέρεται στον Ιησού ως άνθρωπο, και όχι ως θεό. Απορρίπτει την ιδέα της Αγίας Τριάδας και το γεγονός της σταύρωσης, ενώ αποκαλύπτει ότι ο Ιησούς προέβλεψε τον ερχομό του Μωάμεθ.

Σε κάποιο απόσπασμα, αναφέρεται ότι ο Ιησούς μιλώντας σε έναν ιερέα, του είπε ότι ο αληθινός Μεσσίας θα ονομάζεται Μωάμεθ.

Σε κάποιο άλλο απόσπασμα, ο Ιησούς αρνείται ότι ο ίδιος είναι ο Μεσσίας, λέγοντας πως αυτός ή αυτή θα είναι μέλος των Ισμαηλιτών, ένας όρος που χρησιμοποιούνταν για τους Άραβες.

Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον για το «νέο» αυτό ευαγγέλιο, κάποιοι το θεωρούν πλαστό, και ηλικίας 400-500 χρόνων το πολύ. Τα παλαιότερα αντίγραφά του είναι του 16ου αιώνα, και είναι γραμμένα στα ισπανικά και στα ιταλικά.

Σύμφωνα με τον πάστορα των Προτεσταντών İhsan Özbek, αποκλείεται να είναι γνήσιο, επειδή ο Βαρνάβας ζούσε τον 1ο αιώνα, και ήταν ένας από τους Απόστολους του Ιησού, σε αντίθεση με την εκδοχή του βιβλίου, που τον θέλει να ζει τον 5ο ή τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Ο καθηγητής θεολογίας Ömer Faruk Harman πιστεύει πως μόνο με μια επιστημονική σάρωση και εξέταση του τόμου, θα μπορούσε να διακριβωθεί η πραγματική του ηλικία.

Ο Βαρνάβας, που γεννήθηκε στη Κύπρο ως Ιωσήφ, υπήρξε ένας από τους πρώτους Χριστιανούς, και αργότερα ονομάστηκε  Απόστολος. Η ιστορία του περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων, και σε μερικές από τις Επιστολές του Παύλου.

Το που και πως πέθανε, δεν έχει εξακριβωθεί ιστορικά. Η χριστιανική παράδοση τον θέλει να έχει μαρτυρήσει στη Σαλαμίνα της Κύπρου, ενώ θεωρείται και ως ο ιδρυτής της κυπριακής Εκκλησίας, που η μνήμη του γιορτάζεται την 11η Ιουνίου.

Daily Mail
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2105714/Secret-14million-Bible-Jesus-predicts-coming-Prophet-Muhammad-unearthed-Turkey.html

Απόδοση: S.A.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails