Τα μικρόβια μεταφέρονται στις τροφές (από μολυσμένα χέρια, μολυσμένες επιφάνειες) και εκεί κάτω από την ανάπτυξη συγκεκριμένων θερμοκρασιών αρχίζουν να παράγουν ουσίες που ονομάζονται εξωτοξίνες. Η είσοδος των εξωτοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από την τροφή οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
-έμετος
-διάρροια
-πυρετός, σε περίπτωση που η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε διεισδυτικά βακτήρια όπως η Σαλμονέλλα.
Τροφές που μπορεί να ευθύνονται για την οξεία γαστρεντερίτιδα:
-Μολυσμένο νερό. Ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των υπεύθυνων μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική οδός. Οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρχει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα υδρεύσεως.
-Κρέμα ή μαγιονέζα : Οφείλεται συνήθως σε μόλυνση της τροφής από σταφυλόκοκκο, που προέρχεται από τα χέρια ατόμων που προετοιμάζουν την τροφή πριν να σερβιριστεί. Ο σταφυλόκοκκος αφού μολύνει τη κρέμα πολλαπλασιάζεται και παράγει εξωτοξίνη, η οποία προκαλεί την οξεία γαστρεντερίτιδα.
-Αυγά ή πουλερικά
Πρόληψη:
Βασική αρχή για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης είναι να τηρούνται ορισμένοι κανόνες υγιεινής.
- Τα χέρια πρέπει πάντοτε να πλένονται πριν από το φαγητό.
- Η τροφή που καταναλώνεται πρέπει να είναι πρόσφατα μεγειρεμένη, να μην διατηρείται σε θερμοθαλάμους εστιατορίων σε ακατάλληλες θερμοκρασίες (π.χ. 40 βαθμών), που είναι θερμοκρασίες επωάσεως των μικροβίων.
-Τα εστιατόρια πρέπει να είναι μεγάλης κατανάλωσης, ώστε οι τροφές να μην παραμένουν στα ψυγεία ή στους θερμοθαλάμους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
-Το νερό πρέπει να είναι είτε εμφιαλωμένο είτε από υδραγωγείο το οποίο να χλωριώνεται τακτικά.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου