Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο πόνος έχει τη δική του… ώρα!

perierga.gr - Ο πόνος έχει τη δική του... ώρα!
Οι πόνοι ως βασικά συμπτώματα διάφορων παθήσεων εμφανίζονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μέσα στην ημέρα, ανάλογα με τους βιολογικούς ρυθμούς του οργανισμού μας αλλά και τα επίπεδα των ορμονών, σύμφωνα με έρευνες του καθηγητή Ράσελ Φόστερ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι ώρες υψηλού κινδύνου για την καρδιά και τον εγκέφαλο είναι συνήθως οι πρωινές, καθώς τότε συμβαίνουν τα περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά. Πρωί έχει επίσης την τάση να εκδηλώνεται η ημικρανία και ο πονοκέφαλος γενικότερα, ενώ το μεσημέρι εμφανίζονται συνηθέστερα οι κρίσεις πανικού και το απόγευμα επιδεινώνονται ο πυρετός, οι καούρες στο στομάχι και η φαγούρα.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά ποια είναι η λίστα με τις βασικότερες παθήσεις και ποιες ώρες εκδηλώνονται συνήθως κατά τη διάρκεια της μέρας:

1. Εμφράγματα και εγκεφαλικά. Από τις 9 έως τις 10 το πρωί, ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακού προβλήματος είναι αυξημένος κατά 45%, επειδή σημειώνεται απότομη αύξηση της πίεσης και των σφυγμών κατά την αφύπνιση.

2. Ημικρανίες. Μεταξύ 8 και 10 το πρωί αρχίζουν οι περισσότερες κρίσεις ημικρανίας, επειδή αυξάνεται την ώρα εκείνη η αρτηριακή πίεση, σε αντίθεση με το βράδυ που παρατηρείται κατακόρυφη μείωση του πόνου, αφού η πίεσή μας πέφτει όταν κοιμόμαστε.

 3. Άγχος και κρίσεις πανικού. Από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος εκδήλωσης μιας κρίσης άγχους ή πανικού, ενώ μόλις το 10% των κρίσεων εκδηλώνεται πριν από τις 10 το πρωί. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι το απόγευμα συνήθως έχει συσσωρευτεί το περισσότερο στρες στον οργανισμό.

4. Πυρετός και βήχας. Από τις 4 το απόγευμα και μετά αρχίζουν να εντείνονται τα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού και ο πυρετός αυξάνεται γιατί οι ορμόνες που παίζουν ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων είναι την ώρα εκείνη λιγότερο ενεργές.

5. Πεπτικό έλκος. Τα συμπτώματα του έλκους κορυφώνονται γύρω στις 9 το βράδυ, γιατί ο οργανισμός έχει ήδη πραγματοποιήσει την πέψη στο μεγαλύτερο κομμάτι του φαγητού που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια της μέρας.

6. Φαγούρα. Οι κρίσεις κνησμού εκδηλώνονται γύρω στις 10 το βράδυ λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος την ώρα εκείνη.

7. Άσθμα. Μετά τις 4 το πρωί παρατηρούνται οι κρίσεις άσθματος επειδή την ώρα εκείνη οι δείκτες φλεγμονής στους αεραγωγούς είναι στα υψηλότερα επίπεδα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails