Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Επιστημονική καινοτομία η μέτρηση του πλανήτη "Έρις"

Τη διάμετρο του πλανήτη "Έρις", που βρίσκεται σε απόσταση από τη Γη 100 φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι η Γη από τον Ήλιο και έχει θερμοκρασία μείον 238 βαθμούς Κελσίου, κατάφεραν να μετρήσουν Ευρωπαίοι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Μπρούνο Σικαρντί του πανεπιστημίου Μαρί Κιουρί και του Αστεροσκοπείου του Παρισιού.

Η συγκεκριμένη μέτρηση διεκπεραιώθηκε με μια καινοτόμο μέθοδο, που περιελάμβανε τη χρήση των τηλεσκοπίων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου στη Χιλή, χαρακτηρίστηκε ως "τεχνικός άθλος" και συνέβαλε στην ανατροπή των αρχικών εκτιμήσεων των επιστημόνων για τον εν λόγω πλανήτη.

Όταν η Έρις (η οποία πήρε το όνομα της θεάς της φιλονικίας στην ελληνική μυθολογία) ανακαλύφθηκε το 2005, υπολογίστηκε ως πολύ μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα, τον θεωρούμενο για πολλά χρόνια εξώτατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί το 1930. Μάλιστα, η ανακάλυψή της - και η λανθασμένη εκτίμηση για το μέγεθός της - έπαιξε τόσο καθοριστικό ρόλο, που το 2006 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ''υποβάθμισε'' τον Πλούτωνα στη ''μικρή'' κατηγορία των νάνων-πλανητών, μία απόφαση που μέχρι σήμερα συναντά αντιδράσεις από αρκετούς αστρονόμους.

Ωστόσο, η πρόσφατη, ακριβέστερη μέτρηση βοηθά τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τη σύνθεση και την εξελικτική ιστορία του συγκεκριμένου πλανήτη.

Σύμφωνα με αυτήν, η "Έρις"  έχει διάμετρο 2.326 χιλιόμετρα (συν/πλην 12 χλμ.), σφαιρικό σχήμα και πυκνότητα περίπου 2,5 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Επιπλέον, διαθέτει μια λευκή επιφάνεια που αντανακλά περίπου το 96% του προσπίπτοντος φωτός του Ήλιου, εκτιμάται ως αρκετά βραχώδης πανήτης, ενώ γύρω της περιστρέφεται ένας μικρός δορυφόρος, η Δυσνομία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails