Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Αμερικανός ηθοποιός Τόνι Κέρτις

Σε ηλικία 85 ετών απεβίωσε ο Αμερικανός ηθοποιός Τόνι Κέρτις από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του στο Χέντερσον της Νεβάδα. Είχε πρωταγωνιστήσει σε αξέχαστες ταινίες του αμερικανικού σινεμά όπως τα Σπάρτακος, Μερικοί το Προτιμούν Καυτό, ενώ υπήρξε και υποψήφιος για Όσκαρ.

Στα 60 χρόνια που εργάστηκε ως ηθοποιός έπαιξε σε περισσότερες από 120 ταινίες και διακρίθηκε τόσο σε κωμικούς, όσο και σε δραματικούς ρόλους.

Το 1959 υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία Όταν Σπάσαμε τις Αλυσίδες στο πλευρό του Σίντνεϊ Πουατιέ.

Έπαιξε σε ταινίες όπως Βίκινγκς, Ο Στραγγαλιστής της Βοστόνης, Χουντίνι, The Sweet Smell of Success.

Γεννημένος στις 3 Ιουνίου του 1925, ο ουγγρικής καταγωγής Μπέρναρντ Σβαρτς (όπως είναι το πραγματικό του όνομα), υπηρέτησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πήρε το όνομα Τόνι Κέρτις το 1949, όταν ξεκίνησε την καριέρα του στο σινεμά.

Ήταν γνωστός για την αδυναμία του στο γυναικείο φύλο και στις κατακτήσεις του συγκαταλέγονταν γυναίκες όπως η Μέριλιν Μονρό και η Νάταλι Γουντ.

Παντρεύτηκε έξι φορές: πρώτη σύζυγος υπήρξε η ηθοποιός Τζάνετ Λι, με την οποία απέκτησε την επίσης ηθοποιό Τζέιμι Λι Κέρτις. Αφού χώρισε με την Τζάνετ Λι, παντρεύτηκε με την Κριστίν Κάουφμαν, η οποία ήταν 17 ετών όταν γνωρίστηκαν στα γυρίσματα του Τάρας Μπούλμπα.

Η έκτη του γυναίκα, η Τζιλ Βάντεμπεργκ, ήταν 45 χρόνια μικρότερή του.

Όταν η καριέρα του στο σινεμά άρχισε να φθίνει, ο Κέρτις στράφηκε στη ζωγραφική και το 1989, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης του στο Λος Άντζελες, οι πωλήσεις των πινάκων του ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Μαζί με τη γυναίκα του, είχε επίσης ιδρύσει καταφύγιο εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων αλόγων στη Νεβάδα.

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails