Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ο κλέφτης ενός ανεκτίμητου θησαυρού και το γράμμα του Καρτέσιου

Το όνομα Guglielmo Libri στους περισσότερους εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας είναι άγνωστο. Ο Guglielmo Libri Carucci dalla Sommaja, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, υπήρξε ένας αρκετά γνωστός μαθηματικός στην εποχή του, κυρίως όμως υπήρξε ένας από τους διασημότερους κλέφτες επιστημονικών συγγραμμάτων και βιβλίων.



Το όνομα Guglielmo Libri στους περισσότερους εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας είναι άγνωστο. Ο Guglielmo Libri Carucci dalla Sommaja, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, υπήρξε ένας αρκετά γνωστός μαθηματικός στην εποχή του, κυρίως όμως υπήρξε ένας από τους διασημότερους κλέφτες επιστημονικών συγγραμμάτων και βιβλίων.

Ο Libri γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1803 στη Φλωρεντία και διορίστηκε ως καθηγητής σε ηλικία 20 ετών στο πανεπιστήμιο της Πίζας. Ο Ιταλός γοητευόταν ιδιαίτερα από τα αρχαία βιβλία και τα συγγράμματα.

Κυνηγημένος λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας ο Libri κατέφυγε στη Γαλλία, όπου εκλέχθηκε στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών. Το πάθος και η αγάπη του για τα αρχαία βιβλία αναγνωρίζεται και διορίζεται έφορος στις Βιβλιοθήκες, επιφορτισμένος με την καταγραφή των πολύτιμων έργων. Ο Libri εκμεταλλεύτηκε τη θέση του και άρχισε να κλέβει τους ανεκτίμητους θησαυρούς.

Όμως η δράση του αποκαλύπτεται και ο ίδιος διαφεύγει για την Αγγλία, παίρνοντας μαζί του 18 μεγάλα κιβώτια γεμάτα με 30.000 βιβλία, μεταξύ των οποίων και βιβλία του Κοπέρνικου και Γαλιλαίου. Παρά την ερήμην καταδίκη του από τα Γαλλικά βιβλία σε 10 χρόνια κάθειρξη, ο Libri απολαμβάνει μία πλουσιοπάροχη ζωή στο Λονδίνο πουλώντας τη λεία του.

Επέστρεψε στην Ιταλία και άφησε την τελευταία του πνοή το 1868. Στο άκουσμα του θανάτου του η Γαλλική κυβέρνηση ζήτησε την επιστροφή των κλοπιμαίων, ενώ προσφέρθηκε να αγοράσει και όσα εξ αυτών είχαν πουληθεί. Κάποιοι επέστρεψαν τα πολύτιμα έγγραφα, όμως τα περισσότερα παραμένουν ακόμη εξαφανισμένα.

Ποιος ο λόγος όμως να τον μνημονεύει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σήμερα;

Ανάμεσα στα κλοπιμαία από τη Γαλλική και την Ιταλική βιβλιοθήκη ήταν και72 γράμματα του σπουδαίου Γάλλου φιλόσοφου Ρενέ Ντεκάρτ.

Σήμερα, μέρος του κλεμμένου θησαυρού βρέθηκε στο Haverford College, μία μικρή αμερικανική σχολή, όπου ήταν καταχωνιασμένο από το 1902. Πρόκειται για ένα γράμμα του Ρενέ Ντεκάρτ, με ημερομηνία 27 Μαϊου 1641, το οποίο αφορά στη δημοσίευση του Γάλλου φιλοσόφου «Διαλογισμός για την πρώτη φιλοσοφία».

Η επιστολή, που αναγνωρίζεται από τους ειδικούς ως μία «θαυμάσια επιστημονική ανακάλυψη», έχει παραλήπτη τον Πατέρα Marin Mersenne, ο οποίος είχε και την επίβλεψη της έκδοσης του βιβλίου.

Οι ακαδημαϊκοί γνώριζαν την ύπαρξη της επιστολής για περισσότερο από 300 χρόνια αλλά κανείς δεν γνώριζε το περιεχόμενο της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την επιστολή είχε διαβάσει μόνο ένας απόφοιτος φοιτητής του Haverford College.

Η επιστολή του Descartes δόθηκε ως δωρεά από τη χήρα του εν λόγω αποφοίτου φοιτητή και παρέμεινε μέσα στη σκόνη της μικρής βιβλιοθήκης του Haverfor, μέχρι που ένας μελετητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία «σκόνταψε» σε μία διαδικτυακή αναφορά για αυτήν. Ο μελετητής ενημέρωσε αμέσως τους αρμόδιους, οι οποίοι πρότειναν την επιστροφή της επιστολής στη Γαλλία.

Πηγή: TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails