Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η κλιματική αλλαγή «γέννησε» τις Κυκλάδες


Σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά την προϊστορική περίοδο διαπιστώνουν οι επιστήμονες, γεγονός που οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως στο ότι οι Κυκλάδες ήταν ένα νησί και πως ο Κορινθιακός Κόλπος και ο Σαρωνικός ήταν απλώς ...λίμνες.

Όπως εξηγεί στο βιβλίο «Ιστορική Γεωγραφία του Αρχαίου Κόσμου. Ελλάδα-Ρώμη» ο αρχαιολόγος και ιστορικός Γεώργιος Σταϊνχάουερ, στο Πλειστόκαινο (παλαιολιθική περίοδος) η στάθμη της θάλασσας που ακολούθησε την τήξη των πάγων ανέβηκε κατά τουλάχιστον 120 μέτρα.

Προτού συμβεί αυτό, υπολογίζεται ότι η Κέρκυρα και η Λευκάδα στο Ιόνιο και η Σαλαμίνα και η Αίγινα στον Σαρωνικό ήταν ακόμη μέρος της ξηράς. Κάτι που σημαίνει ότι τα βαθύτερα σημεία του Κορινθιακού και του Σαρωνικού ήταν λίμνες.

Σύμφωνα με τα Νέα, και στην ιστορική περίοδο η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά 2-2,5 μέτρα. Αυτό δείχνουν ερείπια αρχαίων λιμένων (Πειραιάς, Επίδαυρος, Λακωνικό Γυθείου) με εγκαταστάσεις βυθισμένες στη θάλασσα ή και ολόκληρες πόλεις όπως το Παυλοπέτρι κοντά στην Ελαφόνησο.

Λιμενικές εγκαταστάσεις βυθίστηκαν και στην Ανατολική Κρήτη, αντίθετα στη Δυτική υπήρξε ανύψωση, λόγω τοπικών γεωλογικών φαινομένων και το λιμάνι της Φαλάσαρνας βρίσκεται μερικά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails