Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ύστατο «χαίρε» την Τρίτη στον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη


Το μεσημέρι της Τρίτης κηδεύτηκε από το νεκροταφείο Καισαριανής ο σκηνοθέτης Πάνος Γλυκοφρύδης, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 80 ετών.

Ο Πάνος Γλυκοφρύδης (1930-2010) γύρισε 21 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, με σημαντικότερη το δράμα Με τη λάμψη στα μάτια (1966), που βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και επίσης, τιμήθηκε με το Α' Κρατικό βραβείο του υπουργείου Βιομηχανίας.

Ξεχωριστή θέση στο έργο του Πάνου Γλυκοφρύδη κατέχουν Η δίκη των δικαστών με τον Νίκο Κούρκουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο και η πολύχρονη συνεργασία του με τον Θανάση Βέγγο σε κλασικές κωμωδίες.

Εκτός από τον κινηματογράφο, σκηνοθέτησε για το θέατρο και την τηλεόραση, (Γιάννης και Μαρία, Οι συμμαθήτριες κ.ά.)

Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, μέλος του ΔΣ του Κέντρου Κινηματογράφου, της καλλιτεχνικής επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Ηπειρωτικού Θεάτρου και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εξέφρασε τη θλίψη της για την απώλεια του Πάνου Γλυκοφρύδη, ενός από τους πιο σημαντικούς κινηματογραφικούς σκηνοθέτες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails