Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Όταν τα ζώδια θυμώνουν!

  Όταν τα ζώδια θυμώνουν
Το κάθε ζώδιο έχει τη δική του δυναμική και το δικό του τρόπο να θυμώνει. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από τη θέση του Ήλιου αλλά πολύ περισσότερο από εκείνην του Άρη, ο οποίος είναι ο «άρχοντας» των νεύρων και του θυμού. Έτσι, στον παρακάτω... οδηγό επιβίωσης θα πρέπει να θυμάστε πως για το εκάστοτε ζώδιο πολλά αναφέρονται στην αφεντιά του -όταν φιλοξενείται εκεί- και από αυτήν την άποψη το να γνωρίζετε που είναι ο Άρης σε έναν γενέθλιο χάρτη θα σας βοηθήσει να προσανατολιστείτε καλύτερα.

ΚΡΙΟΣ: Οι Κριοί, ως γνήσιοι εκπρόσωποι του Άρη, έχουν τον εκνευρισμό στο αίμα τους, το οποίο όμως όσο γρήγορα τους ανεβαίνει στο κεφάλι, άλλο τόσο εύκολα... κατεβαίνει!
Μπορεί να εκνευριστούν για κάθε πιθανό και απίθανο λόγο, όμως οι πιο «αγαπημένοι τους» είναι η βραδύτητα (των άλλων) ή μια επερχόμενη ήττα σε κάποιο από τα πολυπληθή πεδία μάχης που στήνουν ολημερίς κι ολονυχτίς. Εκτός από τον εγωισμό τους που είναι η πηγή των πάντων, η ανυπομονησία είναι ίδιον του χαρακτήρα τους.

Πάντως, η αντιμετώπιση ενός θυμωμένου Κριού είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση, αρκεί βέβαια να τηρήσετε τον βασικό κανόνα Νο 1: Ποτέ μην μπείτε μπροστά του, όταν είναι σε «τούρμπο» φάση, γιατί όλα τα σενάρια είναι... ανοικτά! Θα περιμένετε να περάσει ο θυμός του -εξ άλλου δεν θα αργήσει- αλλά ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι μπορείτε να τα προλάβετε όλα, αν τον πιάσετε στο φιλότιμο.

ΤΑΥΡΟΣ: Ο εκνευρισμός των Ταύρων είναι ελεγχόμενος μέχρι να φτάσουν στο αμήν. Εάν όμως φτάσουν εκεί, τότε αλλάξτε χώρα. Είναι τα άτομα τα οποία έχουν την υπομονή του Ιώβ αλλά όμως, όταν σπάσουν τα όρια ανοχής και αντοχής τους, τότε γίνονται πραγματικά ταύροι σε υαλοπωλείο. Το αίτιο συνήθως έχει σχέση με κάποιο οικονομικό θέμα ή την απόπειρα να τους πάρεις κάτι που θεωρούν πως τους ανήκει δικαιωματικά (του ερωτικού συντρόφου, βέβαια, συμπεριλαμβανομένου).

Το αρνητικό βέβαια αυτής της συσσώρευσης των εντάσεων είναι ότι οι Ταύροι εκρήγνυνται και δε σβήνουν εύκολα ή γρήγορα, διακινδυνεύοντας να καταστρέψουν ότι έχουν χτίσει για μια σειρά ετών, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, δεν έχει νόημα μια απ' ευθείας αντιπαράθεση με έναν αφρισμένο Ταύρο ή -ακόμα χειρότερα- η αντιμετώπιση του θέματος με «εξυπνάδες», που τον φουντώνουν ακόμη περισσότερο. Αν έχετε τη δύναμη, τον δένετε χειροπόδαρα, διαφορετικά, περιμένετε στωικά κάπου που δεν σας πιάνουν τα σκάγια.

ΔΙΔΥΜΟΙ: Οι Δίδυμοι είναι γενικά νευρικοί αλλά περισσότερο με την έννοια της ανησυχίας. Εκνευρίζονται με τους νωθρούς ή αργόστροφους ανθρώπους, όπως επίσης και με κάθε τι που τους στερεί την ελευθερία, έχουν όμως τον τρόπο να «πελεκήσουν» τον εχθρό με μια καυστική ομοβροντία επιχειρημάτων ή απλά να τον «λούσουν» στα... μπινελίκια. Εκτός από το λόγο, έχουν επίσης και την κίνηση ως ύστατο αμυντικό ή επιθετικό όπλο. Αν δείτε ποτέ κανέναν να φεύγει με το αυτοκίνητο ή την μηχανή «κομμάτια» (δηλαδή με μεγάλη ταχύτητα), τότε κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι ένας μπαϊλντισμένος Δίδυμος.

Όμως, οι λιγότερο εξελιγμένοι τύποι του ζωδίου δεν το 'χουν και σε τίποτα να σηκώσουν χέρι ή πόδι, όταν χάσουν τον έλεγχο, κάτι που συμβαίνει κυρίως σε συναισθηματικά θέματα. Και είναι αλήθεια πως ο θυμός των συγκεκριμένων Διδύμων είναι μάλλον προϊόν... ψυχικής διαταραχής και γι' αυτό σχετικά επικίνδυνος, αφού εδώ πραγματικά «δεν γνωρίζει η δεξιά, τι ποιεί η αριστερά». Μπορούν δηλαδή να «ξεφύγουν» εύκολα σε πρακτικές που υπερβαίνουν κατά πολύ τις «κόκκινες γραμμές», χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες.

Το πρόβλημα είναι πως οι διανοητικές τους ικανότητες τους επιτρέπουν να διαστρέφουν κάθε λογική, καθιστώντας αδύνατη την όποια ανταλλαγή επιχειρημάτων. Γι' αυτό αν έχετε απέναντι σας ένα Δίδυμο σε κρίση, το καλύτερο είναι να την κάνετε, περιμένοντας απλά την μεταστροφή του από μίστερ Χάιντ σε δόκτορα Τζέκιλ...

ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Οι θυμωμένοι Καρκίνοι, όπως εξάλλου και οι κάβουρες, βράζουν στο ζουμί τους. Εξ ορισμού συναισθηματικοί και εσωστρεφείς, μην αποτολμώντας να βγάλουν τα νεύρα τους προς τα έξω σε ένα περιβάλλον που δεν γνωρίζουν καλά, σε πρώτη φάση συνήθως, αμύνονται σφόδρα, λέγοντας με την πρώτη ευκαιρία τον καημό τους σε κάθε ευαίσθητη ψυχή που καταλαβαίνει τον πόνο τους. Το κλάμα είναι η πρώτη και κύρια βαλβίδα διαφυγής αλλά όχι η μόνη. Αφού «μαζεύουν», είναι λογικό πως κάποια στιγμή θα ξεσπάσουν με τρόπο μάλλον υπερβολικό κατά δικαίων και αδίκων.

Αν πάλι βρεθούν να παίζουν «εντός έδρας», με πρόσωπα δηλαδή που είναι εξοικειωμένοι, τότε ο θυμός τους βγαίνει φόρα παρτίδα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Μια αγκαλιά είναι το καλύτερο βάλσαμο για τους Καρκίνους αλλά στον σωστό χρόνο. Επειδή ξέρουν πόσο εύκολα μπορεί κανείς να τους «τουμπάρει», πατώντας πάνω στο συναίσθημά τους, ενδέχεται την ώρα του καυγά να θεωρηθεί ως εχθρική πράξη. Το σοφότερο θα ήταν να έρθει ως πρόταση, αφού πρώτα περατωθεί το «δραματικό δεκάλεπτο του Καρκίνου».

ΛΕΩΝ: Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντίδρασης ενός θυμωμένου Λέοντα είναι το... ψήλωμα της μύτης του. Απαξιώντας το να πέσει χαμηλά, αποχωρεί ενδόξως στον θρόνο του, αφήνοντας πίσω του υποτιμητικά σχόλια, που κι αυτά είναι ζήτημα, αν θα τα καταλάβουν οι αδαείς. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, ιδιαίτερα σε «θέματα τιμής», όπου ναι μεν ο Λέων δεν λερώνει τα χέρια του αλλά βάζει άλλους να το πράξουν.

Οι Λέοντες θυμώνουν, όταν προσβάλλονται αλλά το τι ακριβώς συνιστά την «προσβολή» είναι συζητήσιμο και σχετικό. Πολλές φορές θεωρούν πως κάτι που έγινε ή ειπώθηκε αφορά το πρόσωπο τους, χωρίς όμως να είναι έτσι. Το να πειστούν ότι έχουν άδικο -αν έχουν- είναι μάταιος κόπος. Αντίθετα, η αναγνώριση της αξίας τους, συνοδευόμενη από μια συγγνώμη είναι το τέλειο καταπραϋντικό. Ο θυμός θα μετατραπεί αμέσως σε μεγαλοψυχία και γενναιοδωρία.

Οι Λέοντες επίσης θυμώνουν πολύ -κι εκεί βγάζουν νύχια και δόντια- όταν θίγεται ένα αγαπημένο τους πρόσωπο ή απλά κάποιος από τους «αυλικούς» τους.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Οι θυμωμένοι Παρθένοι προτιμούν να τρώνε τα νύχια τους ή να απευθύνονται στους εκάστοτε αρμόδιους παρά να χαλάνε την ροή της καθημερινότητας τους με άσκοπες κατ' αυτούς εντάσεις. Έχουν και δουλειές να κάνουν και ο χρόνος είναι χρήμα. Γι αυτό και θυμώνουν πρωτίστως με όποιους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Η διασάλευση της τάξης, η βρωμιά αλλά και η βάρβαρη συμπεριφορά απέναντι σε ζώα μπορεί να είναι επίσης μερικές από τις βασικές αιτίες του θυμού τους, η απλούστερη όμως εκδοχή έχει να κάνει με μια ασήμαντη -κατ' άλλους- λεπτομέρεια που απλά... δεν κάθεται.

Κι εκεί, απέναντι στο «θηρίο» της ατέλειας κάθε Παρθένος μπορεί να χάσει τον έλεγχο, «κατρακυλώντας» μέχρι και σε υστερικές κρίσεις.

Αντίθετα, απέναντι σε πρόσωπα, οι συνήθως εγκεφαλικοί Παρθένοι δεν θα «ξεφύγουν» πριν εξαντλήσουν όλα τα επιχειρήματα τους, συχνά μάλιστα με ιδιαίτερα καυστικό στυλ. Κι ενώ πιθανότατα εκείνοι θα ηρεμήσουν ικανοποιημένοι από το σφυροκόπημα των επιχειρημάτων τους και τον θρίαμβο της λογικής τους, τα νεύρα του εχθρού θα «κτυπήσουν κόκκινο», από την εξονυχιστική κριτική.

Το να κοντράρετε λοιπόν έναν εξοργισμένο Παρθένο με επιχειρήματα δεν συμφέρει και τόσο τελικά, αφού εσείς θα χάσετε. Αντίθετα, αν κινηθείτε σε συναισθηματικούς τόνους, θα τον αιφνιδιάσετε, στερώντας του παράλληλα κάθε λογική εκνευρισμού.

ΖΥΓΟΣ: Κανονικά οι Ζυγοί δεν εκφράζουν εύκολα τον θυμό τους, αφού τις περισσότερες φορές τον διαπραγματεύονται, αναζητώντας το δίκιο τους στην συμφωνία-συνδρομή γνωστών και φίλων. Επίσης, διστάζουν να θυμώσουν δημόσια γιατί διακινδυνεύουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, που την έχουν κορώνα στο κεφάλι τους. Αυτός εξάλλου είναι και ένας από τους λόγους που ακόμη κι αν μέσα σε μια στενή σχέση οι Ζυγοί νευριάσουν και συμπεριφερθούν βίαια, σχεδόν κανείς δεν θα βρεθεί να πει κακή κουβέντα γι' αυτούς.
Υπάρχουν όμως και οι Ζυγοί που δανείζονται στοιχεία από το πολικό τους ζώδιο τον Κριό και σε μια τέτοια περίπτωση έχουν μια ανάλογη συμπεριφορά.

Το θετικό πάντως είναι πως σε κάθε περίπτωση είναι ανοικτοί στην ανταλλαγή επιχειρημάτων, ενώ αν θέλετε πραγματικά να τους εξουδετερώσετε, δεν έχετε παρά να «ρίξετε» δίπλα τους ένα πρόσωπο του αντίθετου φύλου.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Ο ορισμός του «βουβού» θυμού, αν και μια προσεκτική εξέταση του γυαλισμένου ματιού θα μπορούσε να αποκαλύψει πολλά. Το θέμα για τους Σκορπιούς είναι ο έλεγχος, η κυριότητα και η πίστη, ιδιαίτερα αν πρόκειται για προσωπική ή φιλική σχέση. Αν τους «πουλήσεις», απλά την... έβαψες! Συνήθως έχουν μια ψυχρότητα ενώ, αν τους ρωτήσεις «τι τρέχει;», θα σου απαντήσουν «τίποτα, κάτι δικά μου». Μπορεί μάλιστα να αντιδράσουν όπως ο Al Pacino στον «Νονό», που φίλησε αυτόν που ήταν ο στόχος προς εκτέλεση. Γιατί την ίδια στιγμή που θυμώνει ένας Σκορπιός, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκρηξη του ηφαιστείου.

Δεν έχουν βέβαια όλοι οι Σκορπιοί την ίδια υπομονή (και επιμονή), ούτε εκδικούνται σώνει και καλά. Μερικοί έχουν βίαια ξεσπάσματα αλλά πρωτίστως απέναντι στον εαυτό τους. Το καλύτερο τους πάντως είναι η ειρωνεία. Με αυτήν «στέλνουν αδιάβαστο» όποιον ή όποια μπήκε εμπόδιο στο δρόμο τους.

Τέλος, οι λιγότερο εξελιγμένοι Σκορπιοί, θυμώνουν, όταν απλά δεν περνά το δικό τους. Και επειδή εδώ ισχύει η γνωστή παροιμία με τον αράπη και το σαπούνι, αν δεν το αντέχετε, μην πλησιάσετε καν.

ΤΟΞΟΤΗΣ: Στα «κανονικά» τους, οι φιλοσοφημένοι Τοξότες ξέρουν να σπάνε τα νεύρα του αντιπάλου με εξυπνάδες και σοφιστείες. Ως «higher mind» απεχθάνονται την βλακεία ή την έλλειψη ευστροφίας και δεν διστάζουν να προσβάλλουν τον εχθρό στο αδύνατο σημείο του. Όμως, κάποτε έρχεται και η ώρα της κρίσης! Καλή η πνευματικότητα αλλά το συμφέρον προηγείται... Οι Τοξότες θυμώνουν συνήθως, όταν χάνουν στο τζόγο, με οτιδήποτε τους χαλάει τη βολή ή με άτομα που θεωρούν πως πάνε να τους πάρουν την μπουκιά από το στόμα. Και δεν έχει σημασία, αν οι ίδιοι κάνουν τα ίδια και χειρότερα, αφού πάντα ως προμετωπίδα έχουν το «άλλο εσύ κι άλλο εγώ».

Μπορεί ακόμη να θυμώσουν, όταν θεωρήσουν πως περιορίζονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματά τους. Η δημοσιοποίηση του θέματος είναι συχνά η πρώτη τους κίνηση. Όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς μαθαίνει την αδικία που διεπράχθη σε βάρος του Τοξότη, με το αναγκαίο παρελκόμενο: «Θα του/της δείξω εγώ!»

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν διστάζουν να ενεργοποιήσουν νομικές διαδικασίες κι επειδή όλο και κάποιον μεγαλοδικηγόρο θα ξέρουν, έχετε τον νου σας...
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στο παιδί που πάντα κρύβεται μέσα σε έναν Τοξότη, επιστρατεύοντας τον «Μπάμπι το μικρό ελαφάκι», τον «Ντάμπο το ελεφαντάκι» ή τραγουδώντας το «μια ωραία πεταλούδα». Κι εκεί που περιφέρεται οργίλος, θα αρχίσει τα γελάκια και τα καλαμπούρια...

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Πολλές φορές τους θυμώνει η απειθαρχία, η ανευθυνότητα, η καταστρατήγηση των κανόνων και η παράκαμψη της ιεραρχίας, ιδιαίτερα αν είναι οι ίδιοι που θίγονται από αυτήν. Αν μείνουν στα πλαίσια μιας comme il faut συμπεριφοράς, θα παραπέμψουν το θέμα στα... αρμόδια όργανα, εισηγούμενοι την παραδειγματική τιμωρία του ενόχου: Δέκα μέρες φυλακή, με καταναγκαστικά έργα! Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που «τσαμπουκαλεύονται» ανοικτά, όταν αμφισβητείται η αυθεντία ή οι ικανότητες τους, αφού αυτό είναι το σημείο που τους «πονάει» περισσότερο. Η επίδειξη ισχύος απέναντι στον «άσχετο» ή τον «νέωπα» που τόλμησε να «κουνηθεί» είναι θέμα χρόνου. Το «ξέρεις ποιός είμαι εγώ;» του ταιριάζει γάντι και αν πραγματικά θέλετε να αποφύγετε τους περαιτέρω μπελάδες, ένα απλό «στις διαταγές σας», αρκεί!

ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Ενώ γενικά κατατάσσονται στους «κουλ» τύπους, με την συμπεριφορά και τις αντιδράσεις τους να ξεπερνούν συχνά κάθε όριο αναισθησίας, μπορεί να θυμώσουν -και μάλιστα πολύ- για κάποιον λόγο που δεν ανήκει στην σφαίρα του συνηθισμένου ή σχεδόν κανείς δεν κατανοεί ως προτεραιότητα. Τα θέματα της ελευθερίας και των δικαιωμάτων -όχι απαραίτητα για τους ίδιους- όπως και η προσβολή των φίλων ή της ιδεολογίας τους, είναι σίγουρα στην κορυφή της λίστας αλλά μια καλή αφορμή μπορεί να είναι και το ότι απλά κάποιος ήταν πολύ... προβλέψιμος! Και σε μια τέτοια περίπτωση, λειτουργούν μάλλον παρανοϊκά, και δεν μπορείς να τους πιάσεις πουθενά. Όσο για τους λιγότερο εξελιγμένους τύπους του ζωδίου, η παραξενιά τους είναι τόση που μπορεί να προκύψει καυγάς από το πουθενά. Οι γιορτές -και δη οι οικογενειακές- είναι ένα από τα αγαπημένα τους πεδία «δράσης».

Αν τυχόν βρεθείτε μπροστά σε θυμωμένο Υδροχόο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πουλήσετε τρέλα! Αυτομάτως θα καλμάρει, βλέποντας απέναντι του έναν καλό φίλο...

ΙΧΘΥΕΣ: Η πιο επιπόλαια φράση που έχω ακούσει είναι πως οι Ιχθύες δεν θυμώνουν. Ασφαλώς και θυμώνουν, μόνο που συνήθως είτε εξαφανίζονται, είτε συμπεριφέρονται σαν τα «σιγανά ποτάμια». Απ' έξω ήρεμα νερά και χαμόγελα αλλά στο βάθος... ρουφήχτρες!

Διαθέτοντας ένα πανίσχυρο ένστικτο επιβίωσης, δεν πρόκειται να κοντράρουν στα ίσια αλλά θα περικυκλώσουν το θύμα τους με ένα δίκτυο υποστηρικτών, που όλοι τους τελικά θα κακολογούν το «σκληρό και άκαρδο κτήνος, που πλήγωσε τον φουκαρά Ιχθύ». Κι αν τυχόν έχουν ισχυρές κρυφές διασυνδέσεις, θα τις χρησιμοποιήσουν και με το παραπάνω, με βέβαιο αποτέλεσμα την τιμωρία του ενόχου, χωρίς αυτοί να φαίνονται πουθενά. Γι αυτό, καλό είναι να μην τους εκνευρίζετε... Αντίθετα, αν κάτι στραβώσει στη μεταξύ σας σχέση, ποντάρετε στο συναίσθημα τους και δεν θα χάσετε παρά μόνον 2-3 ωρίτσες (μουρμούρας).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails