Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

15 συμβουλές για ένα σωστό βιογραφικό

Ένα σωστά διαμορφωμένο και περιεκτικό βιογραφικό, σε συνδυασμό με ένα πετυχημένο interview, μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόσληψής σας, μιας και αποτελούν τον πιο κοινό τρόπο «γνωριμίας» με τον μελλοντικό σας εργοδότη ή εταιρεία και κατά συνέπεια «διαβατήριο» για την μελλοντική σας δουλειά.

Αν και οι ενότητές του είναι συγκεκριμένες, μπορείτε να αφαιρέσετε κάποιες αν θεωρείτε πως δεν ανταποκρίνονται στο ιστορικό σας. Έτοιμες και «χρυσές» λύσεις για την σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος δεν υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά μπορείτε να αποφύγετε κάποια από τα πιο συνηθισμένα λάθη, τα οποία μπορεί να σας… κοστίσουν. Επειδή λοιπόν, οι καιροί δεν ενδείκνυνται για τέτοια, λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τα παρακάτω ενώ ξεκινάτε την σύνταξή του:

* Δώστε σημασία στην καλή εμφάνιση του βιογραφικού σας. Θα πρέπει να φαίνεται ομοιόμορφο από κοντά και από μακριά, επομένως μη χρησιμοποιείτε διαφορετικές γραμματοσειρές ή διαφορετικά χρώματα σε κάθε παράγραφο.

* Φροντίστε το βιογραφικό σας να είναι πάντα ενημερωμένο με τα πιο πρόσφατα επιτεύγματά σας.

* Μην αφήνετε χρονολογικά «κενά» στο βιογραφικό σας επειδή πιθανώς διακόψατε την εργασία σας λόγω σπουδών, θητείας ή φύγατε από τη δουλειά που ήσασταν και πήγατε σε μια part time θέση. Ένα ανεξήγητο κενό δίνει πιο πολύ την εντύπωση ανθρώπου που δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να δουλέψει ή θέλει να κρύψει κάτι.

* Χρησιμοποιήστε καλή ποιότητα χαρτιού, μεγέθους Α4, σε χρώμα λευκό, χωρίς διακοσμητικά ή ζωγραφιές. Βιογραφικό σημείωμα είναι, όχι… έργο τέχνης.

* Μην υποβαθμίζετε την εμπειρία σας και «μπλέκετε» καλοκαιρινές δουλειές που πιθανώς να κάνατε ή πρακτικές με τις υπόλοιπες θέσεις.

* Αποφύγετε τις υπερβολές ή τις ασάφειες.

* Δώστε ιδιαίτερη βάση στα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Η ύπαρξή τους δείχνει απροσεξία, αφηρημάδα ακόμα και αδιαφορία. Επειδή συνήθως δεν μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα τα λάθη σε δικό μας κείμενο, δώστε το βιογραφικό στους φίλους σας να το διαβάσουν.

* Μην αμελήσετε να συμπεριλάβετε πληροφορίες που μπορεί να μην έχουν άμεση σχέση με την θέση την οποία επιθυμείτε, αλλά λένε πολλά για τον χαρακτήρα σας. Για παράδειγμα εθελοντικές εργασίες, επιπλέον εκπαιδεύσεις, βραβεύσεις ή αναγνωρίσεις.

* Αποφύγετε πάση θυσία το «φούσκωμα» των προσόντων σας και τις ασάφειες. Το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να περιέχει αληθή και ακριβή στοιχεία.

* Προσέξτε μετά την παράθεση των προσωπικών σας στοιχείων να ακολουθεί η εργασιακή σας εμπειρία ή προϋπηρεσία και όχι η εκπαίδευση – εκτός και αν έχετε μόλις αποφοιτήσει και δεν έχετε ξαναδουλέψει ποτέ.

* Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τα «έτοιμα» templates του Word. Οι εργοδότες έχουν… βαρεθεί να τα βλέπουν. Προσπαθήστε, σε λογικά πλαίσια πάντα, να πρωτοτυπήσετε με ένα πιο ξεχωριστό βιογραφικό σημείωμα.

* Να είστε σταθεροί όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζετε τις πληροφορίες. Ένα ανομοιόμορφο βιογραφικό δίνει πολύ άσχημη εικόνα στον εργοδότη.

* Έχετε πάντα υπ’ όψιν σας ότι θα πρέπει να προσαρμόζετε το περιεχόμενο του βιογραφικού στις απαιτήσεις της εταιρείας και της θέσης που σας ενδιαφέρει. Στοιχεία «άσχετα» και περιττές πληροφορίες, το μόνο που θα κάνουν είναι να κουράσουν τον εργοδότη.

* Τα περισσότερα βιογραφικά γράφουν πως οι συστάσεις είναι διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν. Θα ήταν, όμως, πολύ πιο ωφέλιμο να επισυνάπτονται οι επιστολές συγκεκριμένων ατόμων με τα πλήρη στοιχεία τους (παρόλο που οι περισσότεροι εργοδότες δεν θα μπουν στον κόπο να τους καλέσουν) μαζί με το βιογραφικό.

* Η προσθήκη φωτογραφίας δεν είναι αναγκαία, αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να βάλετε, τότε επιλέξτε κάποια η οποία να αρμόζει στην περίσταση και όχι την «έξαλλη» φωτογραφία από τα καλοκαιρινά σας νυχτοπερπατήματα.

Καλή επιτυχία!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails