Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Αλήθεια, πότε πέθανε η Νεκρά Θάλασσα;

Αλήθεια, πότε πέθανε η Νεκρά Θάλασσα;

Νεκρά Θάλασσα. Τραχύ, μαγευτικό τοπίο. Μια κοιλότητα νερού με υψηλότατη περιεκτικότητα σε αλάτι. Τόσο που όποιος κολυμπά σε αυτή μπορεί να κάθεται κυριολεκτικά πάνω στο νερό. Ενώ δεν επιβιώνει πλέον σχεδόν καμία μορφή ζωής στα νερά.

Πότε όμως πέθανε η Νεκρά Θάλασσα;

Πριν από 120.000 χρόνια και πιο πίσω στο χρόνο, η Νεκρά Θάλασσα ήταν μια εντυπωσιακή θάλασσα. Για την ακρίβεια οι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν "την εκπληκτικότερη υδάτινη κοιλότητα που υπήρξε ποτέ".

Η Νεκρά Θάλασσα είναι ένα μοναδικό μέρος από γεωλογική άποψη. Είναι το σημείο εκείνο της ξηράς που βρίσκεται χαμηλότερα από όλα στη Γη: 400 μέτρα κάτω από τη επιφάνεια της θάλασσας.

Κάποιες αλατώδεις κοιλότητες είναι επιπλέον 300 μέτρα βαθύτερα (περίπου 700 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.


Διεθνείς ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ελβετία και τη Νορβηγία μελέτησαν κοράλια από τον πυθμένα της Νεκράς Θάλασσας και είδαν ότι εκείνη άρχισε να πεθαίνει στην τελευταία Μεσοπαγετώδη περίοδο, πριν από 130.000 χρόνια. Τότε οι θερμοκρασίες του πλανήτη μας ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με τις σημερινές, ίσως και λίγο ψηλότερες.

Η ανακάλυψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για να μελετηθούν οι επιπτώσεις της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον πλανήτη μας, η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση της ανθρωπότητας στις μέρες μας.
Η Νεκρά Θάλασσα πάντως στερεύει και εξαιτίας της υπεράντλησης των τελευταίων νερών που της έχουν απομείνει από τις γειτονικές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1997 η επιφάνεια των νερών της έχει πέσει 10 ολόκληρα μέτρα!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails