Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ανακαλύφθηκαν μέσω ίντερνετ χαμένα έργα του Νίκου Σκαλκώτα


Τα χαμένα έργα «Κοντσέρτο για πιάνο, βιολί και ορχήστρα» (1930) και «Μικρή σουίτα για βιολί και ορχήστρα» (1929) του Νίκου Σκαλκώτα ανακάλυψε μέσω ίντερνετ ο μουσικολόγος Γιάννης Τσελίκας.

Σύμφωνα με τη lifo.gr, η είδηση της ανακάλυψής τους αναρτήθηκε στις 6 Μαρτίου στην ιστοσελίδα της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» και έκτοτε διαδόθηκε ταχύτατα.

Ο μουσικολόγος εντόπισε τα έργα στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο. Οι δυο εγγραφές των έργων του Σκαλκώτα ήταν με γερμανικούς τίλους.

Στη συνέχεια ενημέρωσε την υπεύθυνη της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», Στεφανία Μεράκου, η οποία, με τη σειρά της, έκανε όσα χρειάζονταν ώστε να περιέλθουν αντίγραφα στην κατοχή του ιδρύματος στο οποίο υπηρετεί: εξακρίβωσε τη γνησιότητα και επιβεβαίωσε την ταύτιση των έργων με τα χαμένα, επικοινώνησε με τους υπεύθυνους στις ΗΠΑ στους οποίους εξέθεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για μελέτη και, ενδεχομένως, μελλοντική εκτέλεση των έργων, τέλος εξασφάλισε από τον γιο του συνθέτη την άδεια αναπαραγωγής των χειρογράφων.


Nikos Skalkottas (1904-1949): Concerto per pianoforte e orchestra n.2 (1937) - Geoffrey Douglas Madge, pianoforte - BBC Symphony Orchestra

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails