Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ο Γιώργος κερδίζει 1.000.000 δολάρια από τη συμφορά μας!


Ο Γιώργος κερδίζει 1.000.000 δολάρια από τη συμφορά μαςΜπορεί η πολιτική του καριέρα να πνέει τα λοίσθια και να έχει περιοριστεί σε ρόλο κοµπάρσου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει για τα καλά ανοίξει τα φτερά του για µια διεθνή καριέρα, ως «ειδικός» επί των οικονοµικών καταστροφών σε χώρες µε πρόβληµα χρέους, έναντι πακτωλού αµοιβών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, έχοντας διαδραµατίσει κεντρικό ρόλο στο ελληνικό δράµα, καθότι ήταν ο πρωθυπουργός που οδήγησε τη χώρα στο Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και τη µέγκενη της τρόικας, ο κ. Παπανδρέου εξελίσσεται σε περιζήτητο οµιλητή ανά την υφήλιο.

Μάλιστα έχει ήδη κλείσει 18 οµιλίες σε διεθνή φόρα και cocktail dinners µέχρι το ερχόµενο καλοκαίρι, µε συνολική αµοιβή που φτάνει το 1 εκατ. δολάρια.

«Πουλώντας» δηλαδή την ελληνική δυστυχία σε κωδικοποιηµένα συµπεράσµατα, περισπούδαστες αναλύσεις και εκ του ασφαλούς επισηµάνσεις και υποδείξεις, πλουτίζει κανονικά. Μάλιστα, βρίσκεται στην εξής παράδοξη θέση: όσο περισσότερο βαθαίνει η ελληνική κρίση και φτάνει σε αδιέξοδο η χώρα από τις συνταγές της τρόικας τόσο περισσότερη ζήτηση έχει, καθώς η σύγχρονη τραγωδία της Ελλάδας παραµένει στο επίκεντρο των διεθνών συζητήσεων.

Ανεβαίνει το κασέ του

Το γραφείο που τον εκπροσωπεί και κλείνει τις εµφανίσεις του αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα αµείβεται για κάθε οµιλία του περί τις 55.000 δολάρια, ενώ προβλέπεται ότι προϊόντος του χρόνου το κασέ του µπορεί να αυξηθεί! Είναι γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δεν λείπει σε κανέναν όταν βρίσκεται στο εξωτερικό για τη νέα καριέρα του.
Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο λείπει εξοργίζει πολλούς και µέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ.
Κυρίως γιατί δεν δικαιολογεί σε καµία περίπτωση την κατάληψη µιας βουλευτικής έδρας, µε δεδοµένο ότι οι απουσίες του είναι πλέον περισσότερες από τις παρουσίες του στις συνεδριάσεις της ολοµέλειας.

Στην πραγµατικότητα, το µόνο που δεν κάνει ο κ. Παπανδρέου είναι να ασχολείται µε τον κοινοβουλευτικό του ρόλο. Ακόµη και η παρουσία του στην κρίσιµη ψηφοφορία της περασµένης Τετάρτης για τα µέτρα επιτεύχθηκε µετά κόπων και βασάνων και αφού πρώτα ανέβαλε την τελευταία στιγµή ένα ταξίδι του στον Καναδά ώστε να βρίσκεται στην Αθήνα.

Η προνοµιακή του µεταχείριση είναι προφανής και προκλητική σε βαθµό που κάποιοι βουλευτές ετοιµάζονται να θέσουν θέµα εάν η κατάσταση συνεχιστεί. Αλλωστε οι οµιλίες του κ. Παπανδρέου σε διάφορες εκδηλώσεις, συµπόσια και γκαλά δεν είναι η µόνη δραστηριότητα που τον κρατά µακριά από το Κοινοβούλιο.

Ο πολυσχιδής και θεωρούµενος και διανοούµενος (!) πλέον πρώην πρωθυπουργός είναι και συνεργάτης στο Χάρβαρντ, η διεύθυνση του οποίου θεωρεί -παραδόξως, αλλά έτσι είναι- ότι οι Ελληνες πολιτικοί είναι κατάλληλοι για να διδάξουν τη νέα γενιά κορυφαίων πολιτικών στελεχών. Για τις ανάγκες της συνεργασίας µάλιστα θα διαµένει για µεγάλο διάστηµα στη Βοστόνη (αξίζουν τον κόπο οι 20.000 δολάρια για κάθε τρίµηνο που προβλέπει το συµβόλαιό του).

Για όλα αυτά δεν θα υπήρχε ίσως κανένα πρόβληµα εάν ο κ. Παπανδρέου δεν εισέπραττε άκοπα και χαλαρά κάθε µήνα και τη βουλευτική αποζηµίωση από το πτωχευµένο -και µε τη δική του συµβολή- ελληνικό κράτος, ήτοι 7.500 ευρώ, για τα οποία οι 299 υπόλοιποι βουλευτές αφιερώνουν ατέλειωτες ώρες στο Κοινοβούλιο και καταβάλλουν µεγάλη προσπάθεια για να πείσουν την ελληνική κοινή γνώµη ότι τα δικαιούνται. Κάπως έτσι διασκεδάζει ο κ. Παπανδρέου την οικτρή αποτυχία του στην ελληνική πολιτική σκηνή. Εάν είχε αντιληφθεί, δε, και το κακό που έκανε στη χώρα, όλη αυτή η κινητικότητα θα τον βοηθούσε να ξεφύγει από τις Ερινύες του - φευ, όµως, δεν πρόκειται να παραδεχτεί ποτέ τις ευθύνες του, οπότε δεν υπάρχουν και τύψεις.

Το πρακτορείο ενοικίασης διάσηµων προσωπικοτήτων The Harry Walker Agency έχει δεκάδες συνεργάτες, όµως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξελίσσεται σε «βαρύ χαρτί» και οι ατζέντηδές του δεν προλαβαίνουν να του κλείνουν εµφανίσεις για οµιλίες, υποσχόµενοι ότι έτσι όπως πάει θα τον κάνουν σύντοµα πολυεκατοµµυριούχο.

Κι όµως, θεωρείται αυθεντία! 

Είναι δύσκολο να αξιολογήσει κανείς τα κοινά που παρακολουθούν τέτοιου είδους οµιλίες, τις ικανότητες, την αντίληψη και τον σκοπό των συµµετεχόντων. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να καταλάβουµε γιατί ο πρώην πρωθυπουργός θεωρείται… αυθεντία για µία σειρά από θέµατα.

Ο κ. Παπανδρέου καλείται, για παράδειγµα, να µιλήσει επί θεµάτων όπως «Πώς µια Ενωµένη Ευρώπη µπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον 21ο αιώνα», «Πώς πρέπει να επανασχεδιαστεί η Ευρώπη» ή «Γιατί είναι σηµαντικό να σωθεί η Ελλάδα» και πώς θα αντιµετωπιστεί το δηµοκρατικό έλλειµµα µέσα στην κρίση.

Καλείται δηλαδή να µιλήσει για θέµατα για τα οποία δεν έπεισε στο παραµικρό ούτε τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά ούτε τους Ελληνες, όταν έπρεπε.

Από τη Ζυρίχη στο Τόκιο

Τουλάχιστον η νέα καριέρα εξασφαλίζει στον κ. Παπανδρέου τα αγαπηµένα του ταξίδια. Ετσι, την Τετάρτη 24 Σεπτεµβρίου µίλησε στη Ζυρίχη, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Credit Suisse για επενδυτές, µε θέµα «Διδάγµατα της ευρωπαϊκής κρίσης και πώς θα επηρεάσει την παγκόσµια οικονοµία».

Εν συνεχεία βρέθηκε στο Τόκιο ως προσκεκληµένος της τράπεζας Barclays σε συνέδριο για τις αναδυόµενες αγορές, όπου εκφώνησε οµιλία. Την περασµένη Πέµπτη είχε προγραµµατίσει να επισκεφτεί το Τορόντο για να µιλήσει σε συνέδριο της Turnaround Management Association (ΤΜΑ). Ηθελε να πάει, όµως µόλις διαπίστωσε ότι υπάρχει περίπτωση να µην ψηφιστούν τα µέτρα αναγκάστηκε να παραµείνει στην Αθήνα. Ετσι, έχασε τις 55.000 δολάρια που προέβλεπε η συµφωνία, αλλά ήδη οι προσκλήσεις έρχονται η µία µετά την άλλη και η χασούρα θα καλυφτεί σίγουρα. Εκτός κι αν ζητήσει έκτακτη αποζηµίωση από την Ελληνική Βουλή για χάρη της οποίας αρνήθηκε κοτζάµ Τορόντο!

Πώς και γιατί δεν πήγε στο Τορόντο  

Aναστάτωση προκάλεσε στους διοργανωτές η ακύρωση µόλις την τελευταία στιγµή της οµιλίας του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο Τορόντο. Εξαλλοι οι οµογενείς που είχαν πληρώσει χιλιάδες δολάρια για να τον ακούσουν, ζήτησαν πίσω τα λεφτά τους. Το Τορόντο είναι το κεντρικό σηµείο του «Χρυσού Πετάλου», της πιο πυκνοκατοικηµένης περιοχής του Καναδά, η οποία εκτείνεται έως τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Με τη συγκεκριµένη πόλη η οικογένεια Παπανδρέου διατηρεί ιστορικούς δεσµούς, µια και έχει φιλοξενηθεί εκεί για µεγάλο χρονικό διάστηµα ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν διωκόµενος από τη δικτατορία στην Ελλάδα δίδασκε από το 1969 στο Πανεπιστήµιο του York. Από την ίδια πόλη µάλιστα ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ συντόνιζε τον αντιδικτατορικό αγώνα και οργάνωνε επιτόπιες διαµαρτυρίες. Μάλιστα σε επίσκεψή του ως πρωθυπουργός πλέον το 1983 στο Τορόντο, εκφώνησε από στήθους έναν µεγαλειώδη λόγο υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας. Αναµνήσεις και σχέσεις µε τους κατοίκους αλλά και την Οµογένεια της πόλης διατηρεί και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος την έχει επισκεφθεί αρκετές φορές. Γι’ αυτό και ο πρώην πρωθυπουργός δέχτηκε µε χαρά -και µε το αζηµίωτο φυσικά- να παραβρεθεί ως κεντρικός οµιλητής σε cocktail dinner στο Fairmont Royal York Hotel στο κέντρο του Τορόντο.

Ως εκ τούτου, ο κ. Παπανδρέου εξασφάλισε επταήµερη άδεια από την Ελληνική Βουλή. Η ιδέα να προσκληθεί εκεί ο πρώην πρωθυπουργός ήταν του κ. Τζον Σαλµά, µέλους του συµβουλίου της TMA (Turnaround Management Association), ο οποίος γνωριζόταν προσωπικά και µε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο προγραµµατισµός της εκδήλωσης είχε οριστεί για το βράδυ της Τετάρτης 7 Νοεµβρίου, ενώ οι ατζέντηδες του Γιώργου είχαν κλείσει συµφωνία µε την TMA προκειµένου ο πρώην πρωθυπουργός να αµειφθεί για την εµφάνιση και την οµιλία του µε 55.000 δολάρια.

Η είδηση της παρουσίας του στην εκδήλωση του Τορόντο γίνεται αυτόµατα γνωστή µέσω του Διαδικτύου, όπου και παρουσιάστηκε η φόρµα συµµετοχής που θα πρέπει να συµπληρώσουν οι ενδιαφερόµενοι. Σύµφωνα µε τον αρχικό σχεδιασµό, η τιµή κατ’ άτοµο για όσους ήθελαν να τον ακούσουν είχε διαµορφωθεί από 190 έως 430 δολάρια. Αν, όµως, κάποιος ενδιαφερόταν να κλείσει ένα τραπέζι για οκτώ άτοµα, θα έπρεπε να πληρώσει 2.825 δολάρια

Αλλαγή σχεδίων

Εν τω µεταξύ, την ίδια ηµέρα που εκείνος θα βρισκόταν στη πολυπολιτισµική πρωτεύουσα του Οντάριο, στην Αθήνα οι Ελληνες βουλευτές καλούνταν να ψηφίσουν το νέο, σκληρότερο πακέτο µέτρων λιτότητας. Ως εκ τούτου η είδηση ότι αυτός θα απουσιάζει δεν περνά απαρατήρητη. Τα εγχώρια δηµοσιεύµατα δεν του χαρίζονται. Σχολιάζουν µε ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο την απόφασή του να µη βρίσκεται παρών στην κρίσιµη για το µέλλον της χώρας ψηφοφορία.

Μπροστά στις αντιδράσεις που παίρνουν χαρακτήρα αποδοκιµασίας για την ενέργειά του, αναγκάζεται να επικοινωνήσει µε το Harry Walker Agency, ενηµερώνοντας τους ατζέντηδές του ότι λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στην Ελλάδα δεν θα µπορούσε να ταξιδέψει στο Τορόντο.

Ως αποτέλεσµα προκλήθηκε µεγάλη αναστάτωση, καθώς οι διοργανωτές έπρεπε να ψάξουν για άλλον βασικό οµιλητή κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή. Δεν είναι µόνο τα 55.000 δολάρια που διέθεσαν προκαταβολικά για να κλείσουν τον κ. Παπανδρέου, αλλά και τα χρήµατα που δόθηκαν για να καλυφθούν τα επιπλέον έξοδα της επίσκεψής του, όπως η διαµονή του σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου, αλλά και τα εισιτήρια πρώτης θέσης για τον ίδιο και τη σύζυγό του - τα επιπλέον αυτά έξοδα υπολογίζονται σε 15.000 δολάρια. Εκτός αυτού, µόλις έγινε γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα παραβρεθεί στην εκδήλωση, οι Ελληνες οµογενείς άρχισαν να ακυρώνουν τις κρατήσεις τους ζητώντας πίσω τα λεφτά που είχαν δώσει προκαταβολικά.

«Εχουν επιστραφεί τουλάχιστον 10.000 ακόµα δολάρια από κρατήσεις, κυρίως προς Ελληνες που ακύρωσαν την παρουσία τους επειδή τους ενηµερώσαµε ότι δεν θα µπορούµε να έχουµε µαζί µας τον κ. Παπανδρέου», ανέφερε ένας εκ των διοργανωτών του κοκτέιλ. Μάλιστα, την οµιλία του επρόκειτο να παρακολουθήσουν και συγγενείς του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι ήταν καλεσµένοι στο τραπέζι του προέδρου της λέσχης του ΠΑΣΟΚ στο Τορόντο.

Τελικά οι ατζέντηδες του κ. Παπανδρέου πρότειναν στους διοργανωτές 12 άλλες προσωπικότητες και ο αντικαταστάτης του βρέθηκε στο πρόσωπο ενός οικονοµολόγου.

Από το γραφείο του Γιώργου Α. Παπανδρέου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, που αφορά τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, διαπνέεται από αγοραία αντίληψη για την δημοσιογραφία και την αποστολή της.

Αντίληψη, η οποία είναι προφανές ότι χαρακτηρίζει το όλο εγχείρημα της συγκεκριμένης εφημερίδας, που υλοποιείται συνειδητά και με εντεινόμενους ρυθμούς την τελευταία περίοδο.

Όπου εγχείρημα, η εργολαβία κατασυκοφάντησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Αυτή είναι η δημοσιογραφία που υπηρετούν.

Τα δήθεν στοιχεία τους, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Το δημοσίευμα βρίθει ασύστολων ψευδών και ανακριβειών. Όπως, το ότι ανακάλυψαν 18 ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου με την μυθική αμοιβή του 1 εκατ. δολαρίων.

Η κατασυκοφάντηση θα αποδεικνύεται άμεσα, από τη φορολογική του δήλωση και το πόθεν έσχες. Εκεί καταγράφονται τα πάντα.

Μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο και οι συκοφάντες του Γιώργου Παπανδρέου;

Και όλα αυτά, ενώ σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζεται ότι, η παρουσία πολιτικών ηγετών σε διεθνείς εκδηλώσεις αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής εθνικών θέσεων, όπωςκαι προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε χώρας για επενδύσεις.

Γιατί αυτό είναι το αντικείμενο των ομιλιών του Γιώργου Παπανδρέου: η Ελλάδα, οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων και τα πρωτοφανή αποτελέσματά τους, οι αλλαγές που έχουνπραγματοποιηθεί, οι δυνατότητες της Ελλάδας, οι προοπτικές της, όπως και οι εξελίξεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, μαζί με τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν άμεσαστην Ευρώπη και διεθνώς, αλλά και οι πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν για την ρύθμιση και τον έλεγχο των αγορών και των φορολογικών παραδείσων.

Όσο περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες και προσωπικότητες της χώρας θα μπορούσαν να συμμετέχουν και σε όσο το δυνατόν περισσότερες διεθνείς εκδηλώσεις, τόσο το καλύτερο γιατη χώρα.

Είναι ηλίου φαεινότερον όμως, ότι αυτά δεν εμπίπτουν στο πεδίο ενδιαφέροντος της λαμπρής σκέψης που χαρακτηρίζει τους πάσης φύσεως τιμητές.

Μέχρι σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου, αντιμετώπιζε είτε με τη σιωπή, είτε με πολιτικά μέσα τους εργολάβους επικριτές του. Δυστυχώς, κάποιοι εκλαμβάνουν την ευγένεια και τηναξιοπρέπεια ως αδυναμία που τους επιτρέπει να εξαπολύσουν και νέες αήθεις επιθέσεις.

Κάτι τέτοιο όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αρκετά πια.

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2012

Πανικόβλητος από εστιατορίου σε εστιατόριο

Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αντιπαρέρχεται τις ύβρεις των εκπροσώπων του κ. Παπανδρέου και μένει επί της ουσίας.

Δεν ρωτήσαμε να μας πει πόσα θα δηλώσει ο τέως πρωθυπουργός στην φορολογική του δήλωση αλλά αποκαλύψαμε πόσα θα  βγάζει, (ένα – 1 – εκατομμύριο ευρώ από ομιλίες ανά την υφήλιο, από Ζυρίχη μέχρι Τόκιο), «πουλώντας» τη δυστυχία της χώρας μας σε κωδικοποιημένα συμπεράσματα. Επί του ποσού αυτού δεν ακούσαμε καμία διάψευση. 

Άλλωστε ο «τιμοκατάλογός» του έχει δημοσιευτεί από την ίδια την εταιρία που διοργανώνει τις ομιλίες του.

Διερωτάται κανείς:

Α) γιατί αφού ο κύριος Παπανδρέου έχει πλέον επιλέξει μια διαφορετική επαγγελματική πορεία, που εμφανώς δημιουργεί κενά ως προς τη θέση και τις υποχρεώσεις του σε σχέση μετο ελληνικό κοινοβούλιο, (τελευταία στιγμή άλλαξε το πρόγραμμά του για να προσέλθει στην προχθεσινή ψηφοφορία) επιμένει να κρατά τη βουλευτική του ιδιότητα και αποζημίωση;

Β) Μήπως ενδεχομένως θα διαθέσει μέρος των αμοιβών του σε οργανισμούς για δεινοπαθούντες άνεργους και συνταξιούχους Έλληνες;

Γ) Και κάτι «άσχετο» για την ποικιλία της συζήτησης: τι ακριβώς γνώριζε ο ίδιος για τη λίστα Λαγκάρντ, αφού επί της πρωθυπουργίας του έγινε η γνωστή επιχείρηση κουκουλώματοςτης υπόθεσης από τους πιο στενούς συνεργάτες του;

Λυπούμαστε γιατί δείχνει να μην καταλαβαίνει για ποιο λόγο προκαλούνται τέτοιες σφοδρές αντιδράσεις στις περιοδείες του και διαφεύγει χλευαζόμενος από εστιατορίου σεεστιατόριο.

Ας αναρωτηθεί γιατί ο προκάτοχός του προτιμά τη σιωπή και την περισυλλογή αντί να μιλάει και να πουλάει αυτό που μας πονάει…

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails