Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Θρήνος, οδύνη και γιατί για τα θύματα της διπλής επίθεσης-σοκ στη Νορβηγία

Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η Νορβηγία μετά τη διπλή δολοφονική επίθεση που άφησε τη χώρα σε κατάσταση σοκ, σπέρνοντας ανασφάλεια και φόβο. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, συντετριμμένος από την τραγωδία, συναντήθηκε το Σάββατο στο νησί Ουτόγια με επιζήσαντες της δολοφονικής μανίας του 32χρονου δράστη -που σκιαγραφείται ως ακροδεξιός, φονταμενταλιστής, εχθρός του Ισλάμ-, λέγοντας ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε οποιαδήποτε διεθνής ανάμειξη στις επιθέσεις.

Ο απολογισμός είναι βαρύτατος, συνολικά 92 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν μέσω σκηνών αλλοφροσύνης στη Νορβηγία.

Η αστυνομία ανέβασε το απόγευμα του Σαββάτου σε 85 τον αριθμό των νεκρών από τους πυροβολισμούς στο νησί Ουτόγια, χωρίς να αποκλείεται δυστυχώς ο τελικός απολογισμός να είναι ακόμη βαρύτερος, καθώς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη έρευνες για θύματα στα νερά της λίμνης. Η πρωτοφανής βομβιστική επίθεση που προηγήθηκε στο Όσλο προκάλεσε το θάνατο επτά ατόμων.

«Ολόκληρος ο κόσμος σκέφτεται τα θύματα των επιθέσεων» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός έπειτα από συνάντηση που είχε σε ξενοδοχείο του νησιού Ουτόγια με επιζήσαντες, αλλά και συγγενείς των 85 θυμάτων του μακελειού, εκφράζοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς τις ξένες κυβερνήσεις για την αλληλεγγύη τους προς τη Νορβηγία.

Ο Στόλτενμπεργκ, εμφανώς συντετριμμένος, δήλωσε ότι γνώριζε προσωπικά πολλούς από τους νεκρούς στο νησί, όπου εκτυλίχθηκαν δραματικές σκηνές με τον δράστη, ντυμένο αστυνομικό, να κυνηγά επί μία ώρα τα θύματά του και να πυροβολεί μάλιστα από δύο φορές για να βεβαιωθεί πως οι σφαίρες του έβρισκαν στόχο.



«Ο παράδεισος των παιδικών του χρόνων μετατράπηκε σε κόλαση» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, ο οποίος περνούσε τα καλοκαίρια του όταν ήταν παιδί στο συγκεκριμένο νησί, όπου λειτουργούν κατασκηνώσεις της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας.

Η μαζική δολοφονία είναι από τις χειρότερες στην ιστορία της Ευρώπης, με προηγούμενη την επίθεση στη Μαδρίτη, το 2004, όπου σκοτώθηκαν 191 άτομα.

Έρευνες για πιθανό ξένο «δάκτυλο» και δεύτερο δράστη

Μιλώντας από το νησί Ουτόγια ο Γενς Στόλτενσεν ανέφερε ότι Νορβηγοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για να διακριβώσουν εάν υπάρχει οποιαδήποτε διεθνής ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και το μακελειό στο νησί.

«Έχουμε επαφή με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών άλλων χωρών. Ήδη πραγματοποιείται έρευνα» ανέφερε για να προσθέσει ότι «ένα μέρος της αφορά προφανώς τη διερεύνηση εάν υπήρχαν οποιουδήποτε τύπου διεθνείς διασυνδέσεις».

Οι New York Times, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Expressen, ανέφεραν πως ομάδα με τον τίτλο «Υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.

Επ' αυτού ο Στόλτενμπεργκ είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών, «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες».

Η νορβηγική αστυνομία ερευνά ταυτόχρονα εάν δεύτερο πρόσωπο έλαβε μέρος στο μακελειό. Οι Αρχές αναφέρουν ότι δεν έχουν «συγκεκριμένες πληροφορίες» για δεύτερο ένοπλο στο νησί, ωστόσο δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα.

Σκηνές πανικού στην Ουτόγια περιγράφουν οι επιζήσαντες

Οι επιζήσαντες του μακελειού στην Ουτόγια αφηγούνται εφιαλτικές σκηνές κατά τη μισή ώρα που ο δράστης περιφερόταν ουσιαστικά ανενόχλητος στο μικρό νησί, σπέρνοντας το θάνατο: Κάποιοι από αυτούς γλίτωσαν πέφτοντας στο χώμα δίπλα σε σορούς, παριστάνοντας τους νεκρούς.

Άλλοι προσπάθησαν, μέσα στον πανικό τους, να πέσουν στη θάλασσα και να κολυμπήσουν μέχρι την απέναντι όχθη ή να κρυφτούν στο δάσος -τους οποίους ο δράστης, όταν το αντιλαμβανόταν, πυροβολούσε μέχρι να απομακρυνθούν.

Εντύπωση όμως προκαλεί η ψυχραιμία με την οποία, όπως περιγράφουν οι επιζήσαντες, ο δολοφόνος συνέχιζε το έργο του: «Τους διάλεγε έναν-έναν, ήταν κυρίως σιωπηλός και δεν φαινόταν να τον ενοχλεί το ό,τι συνέβαινε» ανέφερε στους δημοσιογράφους ένας από τους νεαρούς που γλίτωσαν από το νησί.

«Είσαι ασφαλής, βγες» έλεγε, σύμφωνα με άλλους μάρτυρες, σε όσους είχαν κρυφτεί σε μία σπηλιά που βρισκόταν στο νησί, και μετά τους πυροβολούσε. «Όταν άρχισε να πυροβολεί, ήμασταν περίπου 40 άτομα, όταν τελείωσε, είχαμε μείνει ζωντανοί μόνο έξι» ανέφερε άλλος επιζών της επίθεσης.

Ακροδεξιός, εχθρός του Ισλάμ ο δράστης

Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το Σάββατο πως ο ύποπτος που κρατείται για την επίθεση στην Ουτόγια ονομάζεται Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ και είναι ηλικίας 32 ετών. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για ακροδεξιό, ο οποίος εξέφραζε ακραίες απόψεις στο Internet.

Εις βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη διπλή τραγωδία. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο συλληφθείς συνεργάζεται κατά την ανάκριση, χωρίς ωστόσο να δίνεται κάποια άλλη πληροφορία.

Ο συλληφθείς είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στο Twitter πριν από λίγες μέρες και είχε ανεβάσει ένα και μοναδικό μήνυμα στις 17 Ιουλίου: «Ενας άνθρωπος που έχει άποψη ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα».

Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang επικαλείται φίλο του συλληφθέντος ο λέει ότι ο 32χρονος έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια, ότι εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις σε συζητήσεις στο Διαδίκτυο και ήταν πολέμιος της άποψης ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορούν να συνυπάρξουν.

Σε έρευνα που έγινε στη φάρμα του στην ανατολική Νορβηγία βρέθηκαν έξι τόννοι νιτρικής αμωνίας, υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βομβών.

Επιστρέφουν οι νέοι στο νησί

Η νεολαία των Εργατικών θα επιστρέψει στο νησί δείχνοντας ότι δεν υποχωρεί στην τρομοκρατία, ανακοίνωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της.

«Η νεολαία του Εργατικού Κόμματος δεν θα σιωπήσει. Απέναντι σε αυτήν την αδιανόητη και γεμάτη μίσος επίθεση, απευθύνουμε το εξής μήνυμα: η νεολαία και οι ιδέες της θα επιζήσουν όπως έκαναν πάντα» δήλωσε ο Έσκιλ Πέντερσεν, ο οποίος είναι ένας από τους επιζήσαντες στο νησί.

Ο Νορβηγός βασιλιάς Χάραλντ και η Βασίλισσα Σόνια μετέβησαν επίσης το Σάββατο στο ξενοδοχείο στο βορειοδυτικό Όσλο όπου βρίσκονται οι επιζήσαντες και οι συγγενείς της ασύλληπτης τραγωδίας στην Ουτόγια. «Παρών» και ο πρίγκιπας-διάδοχος του νορβηγικού θρόνου Χάακον.

Συνεχείς δηλώσεις αλληλεγγύης

Οι δύο αδιανόητες αυτές επιθέσεις είναι τα χειρότερα βίαια επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη σύγχρονη νορβηγική Ιστορία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σάββατο ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ.

«Κάτι το αδιανόητο χτύπησε τους γείτονές μας στη Νορβηγία με το θάνατο περισσότερων από 90 ανθρώπων. Ένας μόνο δράστης συνελήφθη γι'αυτό που συνιστά όπως φαίνεται τα χειρότερα βίαια επεισόδια στη σύγχρονη νορβηγική Ιστορία» σημειώνει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Τα συλλυπητήριά του για τα θύματα και την αλληλεγγύη του προς τη Νορβηγία εξέφρασε παράλληλα το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Καταδικάζουμε με τους πλέον απερίφραστους όρους αυτά τα τερατώδη εγκλήματα, για τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία» δηλώνει.

Τα συλλυπητήριά της εκφράζει και η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας σε μήνυμά της προς τον Νορβηγό βασιλιά. «Είμαι βαθύτατα συντετριμμένη από την τραγική απώλεια τόσων ζωών στο νησί Οτόγια και στο Όσλο» αναφέρει η βασίλισσα στο μήνυμά της. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας απευθύνονται σε όλους αυτούς που επλήγησαν από αυτές τις ωμότητες» δηλώνει.

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την Παρασκευή τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Νορβηγία, ενώ αρκετοί ξένοι ηγέτες δήλωσαν ότι είναι στη διάθεση της νορβηγικής κυβέρνησης για την παροχή βοήθειας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails