Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Έφυγε από τη ζωή ο βαρύτονος Τζον Μοδινός

Φτωχότερο το λυρικό μας θέατρο από χθες. Ο βαρύτονος Τζον Μοδινός, με καριέρα στη διεθνή λυρική σκηνή, έφυγε από τη ζωή από ανακοπή, σε ηλικία 82 ετών. Αφησε την τελευταία του πνοή στο Βουγιουκλάκειο Νοσηλευτικό Ιδρυμα, όπου νοσηλευόταν εδώ κι έναν περίπου μήνα. Η κατάσταση του καλλιτέχνη τους τελευταίους μήνες είχε επιδεινωθεί ύστερα από εγκεφαλικά, λοιμώξεις και πτώσεις οι οποίες επιβάρυναν την ήδη εύθραυστη υγεία του.


Ο Τζον Μοδινός γεννήθηκε στην Κύπρο, στη Λεμεσό, στις 25 Οκτωβρίου 1929. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποκτώντας Μάστερ Μουσικής. Κερδίζοντας τρεις διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού «The American Theater Wing Concert Award» έδωσε συναυλία στο Town Hall της Νέας Υόρκης με μεγάλη επιτυχία. Διατέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης και για πολλά χρόνια δίδασκε στη Ζυρίχη.

Στην Ελλάδα τραγούδησε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας «Ναυσικά», γραμμένης από την Πέγκυ Γκλάνβιλ-Χικς, με πρωταγωνίστρια την Τερέζα Στράτας, ενώ τον επόμενο χρόνο τραγούδησε, πάλι σε παγκόσμια πρεμιέρα, τον «Κωνσταντίνο Παλαιολόγο» του Μανώλη Καλομοίρη. Εκτοτε εμφανίστηκε σε όλα τα μεγάλα θέατρα του κόσμου δίπλα στους διασημότερους λυρικούς τραγουδιστές, τους Λουτσιάνο Παβαρότι, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Μονσερά Καμπαγιέ, Μπέβερλι Σιλς, Τζέιμς Κινγκ, Τσέζαρε Σιέπι, Ελενα Νικολαΐδη, Νίκο Μοσχονά και άλλους.

Με τον Παβαρότι τραγούδησε «Ριγκολέτο» 223 φορές σε όλο τον κόσμο, και το όνομά του δέθηκε με τον ρόλο του στον κόσμο της όπερας.

Ο Τζον Μοδινός υπήρξε ο πρώτος τραγουδιστής όπερας που έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Είχε τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις, ανάμεσά τους αυτή του Πατριάρχη Αθηναγόρα, που του απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Αρχοντος - Χοράρχη και Πρωτοψάλτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, που του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα για την προσφορά του στη μουσική και στην πατρίδα του. Τελευταία του σύζυγος ήταν η Ρουμάνα σοπράνο Ροξάνα Τσετάλι. Η κηδεία του θα γίνει στην Κύπρο.

Πηγή: http://www.e-go.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails