Προσωπικές μαρτυρίες Τούρκων αξιωματικών που συμμετείχαν στην απόβαση στα Ίμια βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, στο πλαίσιο των ερευνών για την σχέδιο «Βαριοπούλα». Ο δημοσιογράφος Ertuğrul Özkök, μίλησε με ορισμένους από αυτούς και δημοσίευσε τις περιγραφές τους, μαζί με τις δικές του αναμνήσεις από τα Ίμια, στην εφημερίδα Hürriyet.
«Τη βενζίνη, που χρησιμοποιήσαμε για το σκάφος, με το οποίο κάναμε την απόβαση στα Ίμια, την αγοράσαμε με πιστωτική κάρτα», ανέφερε ο συνταγματάρχης Ali Türkşen, ο οποίος μετείχε στην επιχείρηση των Ιμίων και είναι υπόδικος για την υπόθεση της «Βαριοπούλας».
Ο αντισυνταγματάρχης İz Metin, αρχηγός της αποβατικής ομάδας στα Ίμια, περιέγραφε ότι, όταν οι δημοσιογράφοι έφθασαν στην περιοχή Gümüşlük, οι καταδρομείς φούσκωναν τις λέμβους τους. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, έτσι όταν άρχισαν να λαμβάνουν φωτογραφίες με φλας, τότε τους είπε: «Παρακαλώ μην τραβάτε φωτογραφίες, διότι τα φλας μπορούν να τραβήξουν την προσοχή των Ελλήνων στρατιωτών ή των παρακείμενων ελληνικών πλοίων».
«Στις τσέπες των καταδρομέων της SAT, υπήρχε μια αρκετή ποσότητα “Tadelle”», περιγράφει ο δημοσιογράφος, αναφερόμενος σε γνωστή μάρκα σοκολάτας. «Όταν τους ρώτησα γιατί, μου είπαν: “Μπορεί να μείνουμε εκεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τα πήραμε μαζί μας για το ενδεχόμενο να πέσει το σάκχαρο του αίματός μας”».
«Ενώ οι καταδρομείς ετοιμάζονταν να αποβιβασθούν στα Ίμια, σήμερα αυτοί οι οποίοι αποκαλούνται από τον πρωθυπουργό ως «Mon cher» [σ.σ.: εννοεί τους δυτικότροπους Τούρκους διπλωμάτες], στο Υπουργείο Εξωτερικών έθεταν την υπογραφή τους σε ένα άκρα ευφυές σχέδιο. Οι Τούρκοι καταδρομείς θα αποβιβάζονταν απευθείας στο Ίμια, όμως επειδή εκεί υπήρχαν Έλληνες στρατιώτες, κατά μεγάλη πιθανότητα θα ξεσπούσε σύγκρουση, η οποία μπορεί να έφθανε μέχρι και σε ένα πόλεμο μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας» συνεχίζει ο Özkök.
«Ο τότε πρέσβης στη Ρώμη İnal Batu, τη στιγμή ακριβώς αυτή, έκανε μια ευφυή πρόταση: “Δίπλα ακριβώς στα Ίμια υπάρχουν δύο δίδυμες βραχονησίδες. Εκεί δεν υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες. Ας βάλουμε κι εμείς τη σημαία μας εκεί. Έτσι, ούτε σύγκρουση θα υπάρχει, αλλά θα κερδίσουμε και χρόνο για μια διαπραγμάτευση“. Έτσι, τα τουρκικά σκάφη αποβιβάστηκαν στην άδεια δεύτερη βραχονησίδα Δεν υπήρξε σύγκρουση. Το βράδυ εκείνο η διπλωματία των δύο χωρών εισήλθε σε ”έναν αγώνα λογικής” και το επόμενο πρωί ήρθε και το αποτέλεσμα. Στις 8 το πρωί ο ελληνικός στρατός υπέστειλε την ελληνική σημαία και αποσύρθηκε από τα Ίμια, ενώ ώρα 8:30 και ο τουρκικός στρατός υπέστειλε τη δική του σημαία και αποχώρησε από τη δεύτερη βραχονησίδα».
Πηγή: TVXS.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου