Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Έρωτας και σεξ, λέξεις οικείες για τους αρχαίους προγόνους μας

Σε στιγμή ερωτικής συνεύρεσης απεικονίζονται ένας Σειληνός και
μία Νύμφη (πήλινο ακροκέραμο του 550-500 π.Χ.)


Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αφιερωμένη στον Έρωτα έκθεση, που θα παρουσιάσει τον Δεκέμβριο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μία από τις βασικές ιδιότητες του έρωτα, όμως, είναι και το σεξ, γι' αυτό οι επισκέπτες καλό είναι να γνωρίζουν πως τμήμα της έκθεσης θα είναι ...ακατάλληλο για ανηλίκους κάτω των 16 ετών.

Η έκθεση επικεντρώνεται στον Έρωτα και τις διάφορες εκφάνσεις που πήρε κατά την αρχαιότητα -από τις πρώτες αναφορές του στα κείμενα του Ησίοδου έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Για τις ανάγκες της έκθεσης -που θα διαρκέσει ώς τον Απρίλιο του 2010- θα μεταφερθούν στην Αθήνα 270 αντικείμενα από μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Όσον αφορά στο «ακατάλληλο» τμήμα της έκθεσης, αυτό θα βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του μουσείου, που θα μεταμορφωθεί σε δωμάτιο πορνείου.

Σύμφωνα με τα Νέα, εκεί η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 16 ετών, καθώς όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του μουσείου «ορισμένα από τα εκθέματα ενδέχεται να θεωρηθούν απαγορευμένα».

Και ποια είναι αυτά τα εκθέματα; Οι φαλλοί που τοποθετούνταν ακόμη και στις οροφές των σπιτιών για να διώξουν το κακό. Τα ερωτικά συμπλέγματα γυναικών με γάιδαρο (κτηνοβασία). Οι σκηνές παιδεραστίας -θεσμός νομικά επιτρεπτός που αφορούσε νέους από 12 έως 17 ετών και αποσκοπούσε σε προσφορά ενός προτύπου: είχε δηλαδή παιδαγωγικό χαρακτήρα. Και ομοφυλοφιλικές σκηνές που ανθούν στα μέσα του 6ου αι. π.Χ.

Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails