Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Ιταλός επιστήμονας δηλώνει ότι αναπαρήγαγε τη "Σινδόνη του Τουρίνου"

(Αριστερά το αυθεντικό σάβανο, δεξιά το πλαστό)


Έκανε ένα σάβανο σε φυσικό μέγεθος χρησιμοποιώντας υλικά και τεχνικές που ήταν διαθέσιμες τον μεσαίωνα.


Ένας ιταλός επεστήμονας δηλώνει ότι αναπαρήγαγε την "Σινδόνη του Τουρίνου", ένα επίτευγμα που όπως λέει αποδεικνύει οριστικά ότι το λινό ύφασμα το οποίο πολλοί Χριστιανοί θεωρούν ως το σάβανο του Ιησού Χρηστού, είναι μια μεσαιωνική απάτη.

Η Σινδόνη, που έχει διαστάσεις 4,4 επί 1,2 μέτρα έχει πάνω της αποτυπωμένη με παράξενο τρόπο, σαν αρνητικό φωτογραφίας, την εικόνα ενός σταυρωμένου άνδρα που πιστεύεται ότι είναι ο Χριστός.

"Δείξαμε ότι είναι δυνατό να αναπαραγάγουμε κάτι το οποίο έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την Σινδόνη", δήλωσε τη Δευτέρα ο Λουίτζι Γκαρλασκέλι, που αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της ερευνάς του σε διάσκεψη για το παραφυσικό, το Σαββατοκύριακο στη βόρεια Ιταλία.

Ο Γκαρλασκέλι είναι καθηγητής της οργανικής χημείας στο πανεπιστήμιο της Παβίας και έστειλε στο πρακτορείο Reuters το κείμενο της ομιλίας του και τις συγκριτικές φωτογραφίες.

Η Σινδόνη του Τουρίνου δείχνει την πίσω και την μπροστινή πλευρά του σώματος ενός γενειοφόρου άνδρα με μακριά μαλλιά, με τα χέρια του σταυρωμένα στο στήθος, και όλο το ύφασμα φέρει ίχνη αίματος που έτρεξε από πληγές στους καρπούς τα πόδια και τα πλευρά.

Τα τεστ που είχαν γίνει σε εργαστήρια στην Οξφόρδη, την Ζυρίχη, και το Τάκσον της Αριζόνα το 1998 είχαν προκαλέσει αίσθηση επειδή τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι αυτό το ύφασμα-σάβανο προερχόταν από την χρονική περίοδο 1260 έως 1390. Οι σκεπτικιστές δηλώνουν ότι είναι απάτη, που πιθανώς που έγινε για την εξασφάλιση αφιερωμάτων και χρημάτων από τους προσκυνητές του μεσαίωνα.

Ο Γκαρλασκέλι έκανε ένα σάβανο σε φυσικό μέγεθος χρησιμοποιώντας υλικά και τεχνικές που ήταν διαθέσιμες τον μεσαίωνα. Άπλωσε ένα λινό σεντόνι τελείως επίπεδα πάνω σε έναν εθελοντή και το έτριψε με βαφική ύλη που περιείχε ίχνη οξέως. Για το πρόσωπο χρησιμοποιήθηκε μια μάσκα.

Η βαφική ύλη παλαιώθηκε με τεχνητό τρόπο--το ύφασμα θερμάνθηκε σε φούρνο και στη συνέχεια πλύθηκε--μια διαδικασία που αφαίρεσε μεγάλο μέρος από το χρώμα από την επιφάνεια, άφησε όμως ένας ασαφές αποτύπωμα και περίγραμμα που μοιάζει με εκείνο της Σινδόνης. Ο ιταλός καθηγητής πιστεύει ότι η βαφική ύλη στην αυθεντική Σινδόνη ξεθώριασε με το πέρασμα του χρόνου.

Πηγή: SKAI.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails