Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Σπανιότατα αρχαιολογικά ευρήματα και καθυστερήσεις για το Μετρό Θεσσαλονίκης


Oυδέποτε μέχρι σήμερα είχε βρεθεί χρυσό στεφάνι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εύρημα όχι ιδιαίτερα σπάνιο στη Μακεδονία, να που, όμως, η αρχαιολογική σκαπάνη χτύπησε με μιάς πάνω σε... τέσσερα!

Τόσα ήταν τα στεφάνια από φύλλα ελιάς των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων (τέλη 4ου αιώνα π.Χ. - αρχές 3ου) που βρέθηκαν στο εσωτερικό γυναικείου τάφου, στην περιοχή της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, στο χώρο όπου διενεργούνται έργα για τη διάνοιξη της γραμμής του μετρό..Δύο από τα στεφάνια ήταν τοποθετημένα πάνω από το κεφάλι της νεκρής και τα άλλα δύο κοντά στα πόδια της, στοιχείο ασυνήθιστο που κάνει τα ευρήματα ακόμη πιο εντυπωσιακά, δεδομένου μάλιστα ότι ο τάφος που τα έκρυβε ήταν λιτός, ταπεινός, ένας απλός λάκκος, χωρίς καν σκέπασμα. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρχαιολόγοι είχαν χαρακτηρίσει εδώ και χρόνια την περιοχή αυτή, όπου θα διασταυρώνονται οι τροχιογραμμές του μετρό, «μέσου αρχαιολογικού κινδύνου», σε σύγκριση με την περιοχή μεταξύ Ν.Σ. Σταθμού και Σιντριβανίου, που θεωρείται «υψηλού αρχαιολογικού κινδύνου» - από αυτήν προσδοκούν και την πιο εντυπωσιακή αρχαιολογική «σοδειά». Επιπλέον, η προϊσταμένη της ΙΣΤ’ Εφορείας ΚλασικώνΑρχαιοτήτων, εκτιμούσε μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ότι στην περιοχή της Βιβλιοθήκης βρισκόταν το φτωχότερο τμήμα του ανατολικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης, καθώς οι περισσότεροι τάφοι φαίνεται να ανήκαν σε άτομα της κατώτερης κοινωνικής τάξης.

Το πρόσφατο εύρημα όμως ανατρέπει αυτές τις εκτιμήσεις. Από το ΥΠΠO εκδόθηκε μόνο ένα σύντομο, τυπικό δελτίο Τύπου, εντελώς αναντίστοιχο με τη σπουδαιότητα των ευρημάτων. Ελλείψει οποιασδήποτε επίσημης δήλωσης, η φημολογία έδινε κι έπαιρνε, κάποιοι μάλιστα έλεγαν ότι τα τρία από τα στεφάνια βρέθηκαν πριν από δύο μέρες, ενώ το ένα πριν από ένα δεκαήμερο! Σε έκταση που υπερβαίνει τα 2.650 τ.μ. νοτίως της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου, στο χώρο που προβλέπεται να καταλάβουν οι εγκαταστάσεις αλλαγής τροχιογραμμών του μετρό, έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους μήνες περισσότεροι από 800 τάφοι(φώτο), οι οποίοι χρονολογούνται στην περίοδο από τους ελληνιστικούς χρόνους ώς τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Η ανασκαφή στο τμήμα αυτό του ανατολικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Βιβλιοθήκης, στο πλαίσιο των εργασιών για τη διάνοιξη της γραμμής του μετρό, υπολογιζόταν μέχρι πρότινος ότι θα ολοκληρωνόταν μέσα στο καλοκαίρι, «εφόσον δεν υπάρχουν εκπλήξεις», όπως έλεγαν οι αρχαιολόγοι.

Η έκπληξη όμως ήρθε και μετά τα νέα ευρήματα εκτιμάται ότι ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της ανασκαφής θα μετατεθεί, άγνωστο για πόσο. Τα χρυσά στεφάνια και τα υπόλοιπα κινητά ευρήματα μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στις αποθήκες της ΙΣΤ’ Εφορείας, προκειμένου να καθαριστούν και να συντηρηθούν.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails