Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Google Image Labeler

H Google, η γνωστή εταιρεία της πιο χρησιμοποιούμενης μηχανής αναζήτησης του Διαδικτύου και όχι μόνο, στην προσπάθειά της να καλυτερεύσει την αναζήτηση εικόνων στη μηχανή της, εισήγαγε ένα τρόπο να βοηθηθεί από τους χρήστες αλλά και χωρίς να φαίνεται αγγαρεία από την άλλη πλευρά.

Έτσι εισήγαγε ένα μικρό παιχνίδι με το μακρυσκελές όνομα Google Image Labeler. Δεν κερδίζετε κάτι εκτός από το να φαίνεται το ψευδώνυμό σας ψηλά ψηλά μέσα στους 10 πρώτους. Δόξα κατά κάποιο τρόπο χαρίζει παρά κάποιο χρηματικό έπαθλο ή άλλο δώρο.

Τι είναι;
Όταν ζητάτε να σας βρει μια γενική φωτογραφία ή εικόνα π.χ. ενός ψαριού, βάζετε την λέξη "fish" ή και "ψάρι" αλλά εδώ το παιχνίδι παίζεται στα αγγλικά. Η λέξη λοιπόν "fish" του παραδείγματός μας δεν είναι ακριβώς ένα search string, δηλαδή μια ακολουθία λέξεων προς εύρεση, αλλά ένα label, μια εττικέτα που με αυτήν θα γίνει η αναζήτηση. Αν λοιπόν όλες οι φωτογραφίες με θέμα το ψάρι έχουν επικολλημένη την εττικέτα "ψάρι" ή "fish" είναι πιο εύκολο να βρεθεί και να παρουσιαστεί από την μηχανή, ανάμεσα στις δισεκατομμύρια φωτογραφίες-εικόνες που διαθέτει στην βάση δεδομένων της. Μιλάμε για την Google έτσι;

Πώς παίζεται;
Μπορείτε να λάβετε μέρος με ψευδώνυμο ή ανώνυμα. Η μηχανή, σας διαλέγει έναν συνέταιρο (partener) και μαζί προσπαθείτε να βρείτε ένα κοινό label για την εικόνα που σας δείχνει. Εσείς βέβαια δεν βλέπετε τι labels γράφει ο συνέταιρό σας αλλά αν βρεθεί μια κοινή, πέρνετε κάποιους βαθμούς και προχωράτε αυτόματα στην επόμενη εικόνα. Η μηχανή σας δίνει 90 δευτερόλεπτα (ένα και μισό λεπτό δηλαδή) να βρείτε labels για όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε.Αν υπάρχει χρονοτριβή και δεν μπορείτε να βρείτε κοινό label, πατώντας το κουμπί pass περνάτε στην επόμενη αυτόματα, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει και η άλλη πλευρά να κάνει το ίδιο. Τώρα, πάνω από τις labels που γράφετε εσείς, υπάρχουν πολλές φορές έτοιμες εττικέτες που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Θα πονέσω γιατρέ μου;
Είναι εθιστικότατο. Κάθε φορά θα προσπαθείτε να βρείτε όσες περισσότερες και πιο πολύπλοκες μπορείτε που να περιγράφουν αυτό που βλέπετε. Η βαθμολογία είναι ανάλογη αρκεί να πέσετε και σε συνέταιρο που είναι γάτα. Ειδάλλως θα κάνετε συνέχεια pass. Θέλει γνώσεις απλών αγγλικών και παρατηρητικότητα. Λοιπόν θα το δοκιμάσετε;

> Ακολουθείστε το link για να δοκιμάσετε την τύχη σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails