Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Το Αρχαιότερο Γνωστό Αστέρι!


Το σύμπαν είναι απίστευτα μεγάλο. Μόνο του το παρατηρήσιμο σύμπαν εκτείνεται περίπου 93 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Ότι έχουμε δει μέχρι τώρα και ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα δούμε ποτέ, όλα αυτά υπάρχουν μέσα σε αυτήν την τεράστια έκταση. Αλλά πέρα ​​από αυτό, υπάρχει και το μη παρατηρήσιμο σύμπαν, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 10^23 φορές μεγαλύτερο από το παρατηρήσιμο σύμπαν. Εδώ, υπάρχει όλη η ύλη και η ενέργεια που δεν μπορούμε ποτέ να δούμε ή να μετρήσουμε - θα είναι πάντα ακατόρθωτο για μας. Και το σύμπαν αυτό δεν είναι μόνο τεράστιο, αλλά είναι και πάρα πολύ παλιό.

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, είναι ότι το σύμπαν είναι σε ηλικία περίπου 13,7 δισεκατομμυρίων ετών. Και μόλις ανακάλυψαν το παλαιότερο αστέρι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Είναι ένα ηλικιωμένο αστρικό θηρίο και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι γεννήθηκε περίπου 13.600 εκατομμύρια χρόνια πριν - μόλις 100 ή 200 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Η νέα αυτή ανακάλυψη σπάει τα ρεκόρ, είναι 400 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από ότι το προηγούμενο αστέρι που είχε σπάσει το ρεκόρ.

Το αστέρι έχει ονομαστεί SM0313 και είναι περίπου 6.000 έτη φωτός από τη Γη. Ανακαλύφθηκε από μία ομάδα Αυστραλών επιστημόνων χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο SkyMapper ANU στο Παρατηρητήριο Siding Spring. Η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε αργότερα από το τηλεσκόπιο Magellan στη Χιλή.

Η ηλικία τελικά καθορίζεται από τη σύνθεση του άστρου. Για παράδειγμα, τα νεότερα αστέρια που σχηματίζονται από σχεδόν κάθε στοιχείο που περιλαμβάνεται στον περιοδικό πίνακα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σύμπαν είναι τώρα πυκνοκατοικημένο με μια ποικιλία από στοιχεία. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη λίγο μετά την Μεγάλη Έκρηξη.

Εν ολίγοις, το Big Bang παρήγαγε τεράστιες ποσότητες υδρογόνου, ήλιου και μικρές ποσότητες λιθίου. Τα πάντα στο σύμπαν αποτελούνται από αυτά τα τρία στοιχεία. Τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος γεννήθηκαν από αυτά τα στοιχεία. Αυτά τα αστέρια έλιωσαν το υδρογόνο σε ήλιο και, το σημαντικότερο, παρήγαγαν τις πρώτες περιπτώσεις του άνθρακα και ίχνη βαρύτερων στοιχείων (όπως ο σίδηρος) όταν δημιούργησαν σουπερνόβα. Καθώς αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε, το σύμπαν γέμισε με όλο και πιο βαριά στοιχεία, δημιουργώντας τελικά πλούσια σε μέταλλα αστέρια και πλανήτες (σαν το δικό μας πλανήτη και τον Ήλιο μας).

Ο σίδηρος σε αυτό το αστέρι είναι μικρότερος από 0,01% της μάζας του πυρήνα του σιδήρου της Γης. Ωστόσο, το αστέρι είναι ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερο από τη Γη, έχει περίπου 60 φορές τη μάζα του δικού μας ήλιου.

Δεδομένου ότι αυτό το αστέρι στερείται το σίδηρο και άλλα στοιχεία γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά παλιό. Η αστρονόμος Anna Frebel επεκτείνεται σε αυτήν την ιδέα, "Ειλικρινά, δεν ξέρουμε πραγματικά πόσο χρονών είναι ο SM0313. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, δυστυχώς, δεν μπορούμε να καθορίσουμε μια συγκεκριμένη ηλικία για αυτά τα είδη των αντικειμένων. Ωστόσο, η χημική σύνθεση του SM0313 μας λέει ότι είναι ένα αστέρι δεύτερης γενιάς στο Σύμπαν, πληροφορία που κάνει φυσικά αυτό το αστέρι να είναι σχεδόν τόσο παλιό όσο και το ίδιο το σύμπαν". Στο τέλος, η ηλικία του άστρου εκτιμήθηκε με τη χρήση αυτών των δεδομένων.

Photo Credit: Space Telescope Science Institute/AAP
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails