Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Ο πιο βαρετός λαός του κόσμου!


bpg1
Μια ομάδα ιθαγενών, οι Baining στην Πάπουα της Νέας Γουινέας, είναι γνωστή στους ανθρωπολόγους «ως ο πιο βαρετός λαός του κόσμου».

Όπως αναφέρει o Peter Gray στο Psychology Today, η συγκεκριμένη φυλή, που ανάγκασε έναν τουλάχιστον ανθρωπολόγο να διακόψει την μελέτη τους λόγω «βαρεμάρας», αποτελείται από γεωργούς μικρής κλίμακας, οι οποίοι δεν διαθέτουν καμία πολιτισμική ή θρησκευτική παράδοση. Μεταξύ άλλων, κάνουν τα πάντα για να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους από το παιχνίδι.

Η ανθρωπολόγος Jane Fayans, που μελετάει την συγκεκριμένη φυλή εδώ και χρόνια, αναφέρει πως τα μέλη της σπάνια λένε ιστορίες, σπάνια κουτσομπολεύουν, ενώ οι όποιες συζητήσεις τους είναι μικρής διάρκειας, ιδιαίτερα βαρετές και μονότονες, που έχουν να κάνουν μόνο με την εξασφάλιση τροφίμων και τίποτα άλλο.

Σύμφωνα με την Fayans, οι Baining περιφρονούν οποιαδήποτε φυσική συμπεριφορά και το μόνο στο οποίο δίνουν αξία είναι η εργασία, μέσω της οποίας νικάνε την φύση τους. «Είμαστε άνθρωποι, επειδή εργαζόμαστε», λένε.

Ακόμη και οι σεξουαλικές τους επαφές είναι μειωμένες στο ελάχιστο, ενώ θεωρούν την υιοθεσία ως καλύτερη λύση από αυτήν της τεκνοποίησης.

Περιφρονούν το παιχνίδι, ακόμη κι αυτό των παιδιών, απαγορεύοντας στα νήπια να αρκουδίζουν ή να εξερευνούν το περιβάλλον τους.

Μάλιστα, απαιτούν από τα παιδιά τους να εργάζονται δίπλα τους, και αν τυχόν τα πιάσουν να παίζουν κρυφά, τα τιμωρούν.

Όπως λέει ο Gray, «πρόκειται για βαρετό λαό, αλλά δυστυχώς, και εμείς στην Δύση τους αντιγράφουμε κατά κάποιο τρόπο, αφού όλο και περισσότερο στερούμε από τα παιδιά μας την δυνατότητα να παίξουν και να κυκλοφορήσουν ελεύθερα».

psychologytoday.com
S.A.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails