Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Φωτογραφική μηχανή «συλλαμβάνει» την ταχύτητα του φωτός

 
Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μία κάμερα-αστραπή, που είναι σε θέση να «συλλάβει» ακόμα και την ταχύτητα του φωτός. Η φωτογραφική μηχανή, που θεωρείται το άκρον άωτον της αργής κίνησης και οι εικόνες της έχουν έκθεση ένα τρισεκατομμύριο ανά δευτερόλεπτο, για πρώτη φορά «έπιασε» ακτίνα φωτός να ταξιδεύει μέσω ενός διαφανούς πλαστικού μπουκαλιού.

Η φωτογραφική μηχανή χρησιμοποιεί  μία πολύ στενή σχισμή ως φωτοφράκτη και παράγει μία εικόνα των σωματιδίων του φωτός, των φωτονίων, καθώς αυτά διέρχονται από τη σχισμή. Κάθε ακίνητη εικόνα της έχει ταχύτητα φωτοφράκτη ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.

Ο καθηγητής Ραμές Ρασκάρ του πανεπιστημίου ΜΙΤ, όπου αναπτύχθηκε η νέα τεχνολογία, τονίζει ότι πρόκειται για την «πιο αργή γρήγορη κάμερα στον κόσμο», η οποία «μπορεί να αναλύσει πώς τα φωτόνια ταξιδεύουν μέσω του κόσμου».

«Τίποτε στο σύμπαν δεν θεωρείται αρκετά γρήγορο γι' αυτή την κάμερα», δήλωσε ο ερευνητής Αντρέας Βέλτεν. «Εφόσον τίποτε στο σύμπαν δεν κινείται πιο γρήγορα από το φως, έχουμε πλέον αγγίξει το φυσικό όριο της φωτογράφησης υψηλής ταχύτητας» υπογράμμισε.

Το φως χρειάζεται περίπου ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου για να διαπεράσει ένα πλαστικό μπουκάλι, όμως για την κάμερα το συμβάν κρατά μερικά δευτερόλεπτα, οπότε μπορεί να «συλληφθεί» οπτικά. Είναι σαν να παρακολουθεί κανείς σε τόσο πολύ αργή κίνηση, που ουσιαστικά ο παρατηρητής είναι σε θέση να δει το φως, σαν αργή σφαίρα, να κινείται στο εσωτερικό του μπουκαλιού. Ένα σύντομο βίντεο του φωτός, που διασχίζει το μπουκάλι, πήρε μία ώρα για να ολοκληρωθεί.

Η κάμερα παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Οπτικής Εταιρίας. Έχει μέγεθος σκουπιδοτενεκέ, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τρισδιάστατες εικόνες, ενώ είναι ανίκανη να «συλλάβει» οτιδήποτε συμβαίνει μόνο μια φορά.

Πάντως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, έως ότου η σχετική τεχνολογία γίνει διαθέσιμη στο εμπόριο, αν και οι ερευνητές του ΜΙΤ προβλέπουν ότι σε μια δεκαετία περίπου η πολύ υψηλής ταχύτητας φωτογράφηση θα έχει διάφορες χρήσιμες πρακτικές εφαρμογές.

Μίνι κάμερα «κολυμπά» στο ανθρώπινο σώμα

Ισραηλινοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον δρ. Γκάμπορ Κόζα, δημιούργησαν μια μίνι-κάμερα που μπορεί να «κολυμπήσει» μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Η κάμερα-κάψουλα διαθέτει μία «ουρά» από χαλκό, που της επιτρέπει να κινείται μέσα στον οργανισμό, έτσι ώστε, είτε να βγάζει φωτογραφίες εκ των έσω, είτε να μεταφέρει φάρμακα.

Η κάμερα καθοδηγείται μαγνητικά από έξω μέσω ενός μηχανήματος μαγνητικής απεικόνισης, που δημιουργεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Πρόκειται για την πρώτη ασύρματη ενδοσκοπική τηλεκατευθυνόμενη νανο-κάμερα, που έχει τέτοιες δυνατότητες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails