Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Πένθος για τον ποντιακό ελληνισμό: Πέθανε ο Αχιλλέας Βασιλειάδης!


Την τελευταία του πνοή άφησε στη Θεσσαλονίκη, ο αγαπημένος τραγουδιστής, ηθοποιός, χορευτής και χοροδιδάσκαλος του ποντιακού ελληνισμού, ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, σε ηλικία 72 χρονών σκορπίζοντας θλίψη σε όλους τους Πόντιους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, έχασε τη μάχη με το θάνατο το πρωί της Τρίτης, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου μεταφέρθηκε την Κυριακή.

Το ποντιακό κέντρο «Παρακάθ’» που επί περίπου 20 χρόνια λειτουργούσε ως επιχειρηματίας, ήταν ένα φυτώριο για όλους εκείνους που αναζητούσαν καθοδήγηση με όχημα την αγάπη για την παράδοση και όχι αλάθητους πρωταγωνιστές της μουσικής σκηνής.

Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Αργυρούπολη της Δράμας, το 1952. Επειδή οι γονείς του ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν σκληρά για τα προς το ζειν, μεγάλωσε με τους δύο παππούδες του και τις δύο γιαγιάδες του –όλοι τους κατάγονταν από την Αργυρούπολη του Πόντου–, με τους οποίους μιλούσε μόνο ποντιακά.

Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης διατηρούσε και ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από τη συχνότητα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Πλούταρχο Κανετίδη. Ωστόσο, η Χούντα την έκοψε διότι θεωρήθηκε πολύ αριστερή.

Το 1993 μαζί με τον αδελφικό του φίλο επί 45 χρόνια και λυράρη Κώστα Σιαμίδη αλλά και με τον τραγουδιστή Γιάννη Κουρτίδη άνοιξαν το ποντιακό μαγαζί «Παρακάθ’» στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο επί 20 χρόνια αποτέλεσε ορόσημο για τους χώρους της ποντιακής μουσικής και της ποντιακής κουζίνας. Το όνομα στο μαγαζί το έδωσε ο φίλος τους και γιατρός Χρήστος Αντωνιάδης.

«Επρόκειτο για ένα καθαρά ποντιακό παραδοσιακό μαγαζί. Παίζαμε μόνο ποντιακή μουσική και σερβίραμε ποντιακά φαγητά. Επί 20 χρόνια έκανε έναν τεράστιο κύκλο. Δεν βγάλαμε λεφτά από αυτό. Απλώς βιοποριζόμασταν και καταθέταμε την αγάπη μας. Είχαμε χαμηλό ήχο και τραγουδούσαμε όλοι μαζί, όπως στα παρακάθια. Όσοι έρχονταν εκεί το απολάμβαναν. Κάθε βράδυ γινόταν ένα πολύ όμορφο γλέντι. Το μαγαζί άφησε τεράστια ιστορία πίσω του. Ένα τέτοιο μαγαζί δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Είχαμε μόνο λύρα και τραγούδι», σημειώνει με εμφανές αίσθημα νοσταλγίας ο Αχιλλέας Βασιλειάδης.

Υπήρξε για χρόνια παρουσιαστής στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), καθώς και στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα "Πένθος για τον ποντιακό ελληνισμό: Πέθανε ο Αχιλλέας Βασιλειάδης!"

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

«Έφυγε» σε ηλικία 103 ετών η γνωστή τραγουδίστρια & ηθοποιός, Στέλλα Γκρέκα!


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών η Στέλλα Γκρέκα (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Στυλιανής Λαγκαδά), τραγουδίστρια ελαφρών τραγουδιών, που εμφανίστηκε περιστασιακά και στον κινηματογράφο ως ηθοποιός.

“Όνειρο ήταν και πάει”, “Έλα γι’ απόψε”, “Σαν κι απόψε”, “Χτες το βράδυ”, “Πού να ‘σαι τώρα”, “Ας ερχόσουν για λίγο”, “Πάμε στο άγνωστο”, “Ήρθες σαν την άνοιξη”, “Γύρισε σε περιμένω, γύρισε”, “Σκληρή καρδιά γιατί να σ’ αγαπήσω”, είναι μερικές από τις επιτυχίες της τραγουδίστριας που άφησαν εποχή, παρά το γεγονός ότι η δισκογραφική της παρουσία περιορίστηκε, ουσιαστικά, στη διετία 1946-1947.

Ο Χρήστος Χαιρόπουλος χαρακτήρισε τη φωνή της βιολοντσέλο, η Μαρίκα Κοτοπούλη λάτρευε τη φωνή της, οι σπουδαιότεροι συνθέτες της εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους που μέσα από τις ερμηνείες της γίνονταν επιτυχίες.

Η Γκρέκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922, ένα από τα εννέα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας. Από πολύ μικρή εξοικειώθηκε με τον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς ο πατέρας της ήταν σκηνογράφος και είχε φιλικές σχέσεις με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, όπως ο Παντελής Χορν.

Το 1942 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και λογοτέχνη Ορέστη Λάσκο, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός από την ταινία του “Δάφνις και Χλόη”. Κουμπάρος ήταν ο φίλος του Φιλοποίμην Φίνος. Δύο χρόνια αργότερα έπαιξε στην ταινία “Ραγισμένες Καρδιές” του συζύγου της, ο οποίος επέλεξε και το ψευδώνυμό της. Αρχικά, η Γκρέκα επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει στα “Χειροκροτήματα” του Γ. Τζαβέλλα, πλάι στον Αττίκ και τον Δημήτρη Χορν, αλλά ο Λάσκος την απέτρεψε, ώστε να συμμετάσχει στο δικό του φιλμ. Κατόπιν, έπαιξε στην ταινία “Πρόσωπα λησμονημένα” (1946) του Τζαβέλλα, στο πλευρό των Αιμίλιου Βεάκη, Γιώργου Παππά και Λάμπρου Κωνσταντάρα.

Ηχογράφησε μια σειρά από επιτυχίες γνωστών δημιουργών. Όμως, αρνήθηκε να δισκογραφήσει το “Δυο πράσινα μάτια” του 1945 σε στίχους Κώστα Κιούση (κάτι για το οποίο μετάνιωσε αργότερα) και το “Λίγες καρδιές αγαπούνε” το 1946, το οποίο ο δημιουργός του Μιχάλης Σουγιούλ πρότεινε στον άγνωστο τότε Τώνη Μαρούδα και του χάρισε την πρώτη του επιτυχία.

Το 1946 συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία και κάθε Πέμπτη βράδυ είχε πρόγραμμα “Στέλλα Γκρέκα” με τον Κώστα Γιαννίδη στο πιάνο, ενώ το 1947 πρωταγωνίστησε στην ταινία της Φίνος Φιλμ “Μαρίνα” πλάι στον Δημήτρη Μυράτ και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Η ταινία είχε μεγάλη επιτυχία, όπως και η ερμηνεία της στη σύνθεση του Κώστα Γιαννίδη “Το τραγούδι της Μαρίνας”.

Στο απόγειο της δόξας της κι έχοντας χωρίσει με τον Λάσκο, το φθινόπωρο του 1947 μετέβη στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπου ζούσε ο αδελφός της ‘Αγγελος. Το 1950 παντρεύτηκε τον Ελληνοαμερικανό εφοπλιστή Τζον Αυγερινό, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους. Έκτοτε, αφιερώθηκε στην οικογένειά της και η ενασχόλησή της με το τραγούδι στις ΗΠΑ ήταν περιορισμένη. Στην Ελλάδα ερχόταν για καλοκαιρινές διακοπές. Επισκέφθηκε επαγγελματικά τη χώρα κατά τη δεκαετία του 1970 για να ηχογραφήσει δυο άλμπουμ για την ελληνική Columbia-EMI (τότε ΕΜΙΑΛ): “Η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Χρήστο Χαιρόπουλο” (1975) με τον Χαιρόπουλο να τη συνοδεύει στο πιάνο και “Η Στέλλα Γκρέκα τραγουδάει Αττίκ” (1976) σε ενορχήστρωση και διεύθυνση του Χάρη Ανδρεάδη.

Λίγο νωρίτερα η ίδια εταιρεία είχε συλλέξει τα τραγούδια που η ερμηνεύτρια ηχογράφησε κατά τη διετή καριέρα της και τα κυκλοφόρησε σε δίσκο με τον τίτλο “Στέλλα Γκρέκα”. Το 1973 και το 1984 εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση, καλεσμένη του παραγωγού Γιώργου Παπαστεφάνου. Ο ίδιος επιμελήθηκε μια συλλογή από ηχογραφήσεις της τραγουδίστριας στην Αμερική, η οποία κυκλοφόρησε από τη LYRA το 1990 με τίτλο “Τα τραγούδια της Αμερικής”. Στις 16 Δεκεμβρίου 2013 οργανώθηκε στην Αθήνα συναυλία-αφιέρωμα στη Στέλλα Γκρέκα, την επιμέλεια της οποίας είχε ο Μιχάλης Κουμπιός, με τη συμμετοχή διαφόρων τραγουδιστών και της 92χρονης Στέλλας Γκρέκα. Φωτογραφίες της Στέλλας Γκρέκα επελέγησαν από τον θεατρικό σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη για να κοσμήσουν τα εξώφυλλα της μυθιστορηματικής τριλογίας του “Της επανάστασης, της μοναξιάς και της λαγνείας” (2002-2004).

Η Γκρέκα επέστρεψε στην Ελλάδα το 1987 κι έκτοτε ζούσε μόνιμα στον Διόνυσο Αττικής.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα "«Έφυγε» σε ηλικία 103 ετών η γνωστή τραγουδίστρια & ηθοποιός, Στέλλα Γκρέκα!"

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης!


Ο Κώστας Σημίτης βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στο εξοχικό του, στους Αγίους Θεοδώρους, για τις εορτές.

Στις 7.31 το πρωί της  Κυριακής, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, διακομίστηκε σε αυτό χωρίς τις αισθήσεις του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Εκεί έγινε προσπάθεια ανάνηψης χωρίς οι γιατροί να καταφέρουν να τον κρατήσουν στη ζωή. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 7:50.

H πορεία προς την εξουσία

Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1936. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ της (τότε) Δυτικής Γερμανίας και οικονομικά στο London School of Economics. Ηταν νυμφευμένος με τη Δάφνη Σημίτη, την οποία γνώρισε την περίοδο που αμφότεροι σπούδαζαν στο LSE.

Στη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε παράνομα στο εξωτερικό και παραπέμφθηκε ερήμην στο Στρατοδικείο για απόπειρα εμπρησμού και παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών υλών. Σε αντίποινα συνελήφθη η σύζυγός του, Δάφνη Σημίτη, και κρατήθηκε επί δύο μήνες σε απομόνωση.

Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και ανέλαβε αρκετές υπουργικές θέσεις, όταν το κόμμα ανέλαβε την εξουσία.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπώντας τον λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» πόλο.

Στις 30 Ιουνίου 1996, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης μετά από θυελλώδη συνεδρίαση εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.

Επανεξελέγη πρωθυπουργός μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 και του Απριλίου 2000.

Περισσότερα, εδώ...

Διαβάστε περισσότερα "Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης!"
Related Posts with Thumbnails