Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

«Έφυγε» ο διάσημος καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου

Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή ο διάσημος καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου. Ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε διάπλατα τον δρόμο των μεταμοσχεύσεων καρδιάς στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας, καθώς έπασχε από εγκεφαλική ανεπάρκεια και είχε χάσει κάθε επαφή με το περιβάλλον.

Νοσηλευόταν στην κλινική Euromedica και την Κυριακή κατέληξε.

Ο Παναγιώτης Σπύρου ίδρυσε τη θωρακοκαρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης το 1983. Ήταν το πρώτο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας.

Σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε κέντρο μεταμοσχεύσεων για όλων των ειδών τις μεταμοσχεύσεις. Η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη τοποθέτηση της πρώτης μηχανικής καρδιάς στην Ελλάδα, μεταμοσχεύσεις καρδιάς-πνευμόνων, μεταμοσχεύσεις ζεύγους πνευμόνων ήταν μερικές από τις πρωτοποριακές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη μονάδα-πρότυπο.

Ο Παναγιώτης Σπύρου διηύθυνε την κλινική μέχρι το 1997, οπότε ανακηρύχθηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θέση από την οποία αποχώρησε λίγο καιρό αργότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε διατελέσει πρόεδρος τόσο στην ποδοσφαιρική όσο και στην μπασκετική ομάδα του Άρη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails