Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Πώς ο ωκεανός «αιχμαλωτίζει» CO2

Το πώς ο Νότιος Ωκεανός «αιχμαλωτίζει» και αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα κατάφεραν να εξηγήσουν Βρετανοί και Αυστραλοί ερευνητές, βάσει στοιχείων που συλλέχθηκαν την τελευταία δεκαετία. Η σημαντική αυτή ανακάλυψη εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει το econews.gr, οι ωκεανοί αναχαιτίζουν την κλιματική αλλαγή ρουφώντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Ο Νότιος Ωκεανός θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές διοξειδίου του άνθρακα, απορροφώντας μέχρι και το 40% της συνολικής ποσότητας co2 που αποθηκεύεται στις θάλασσες.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι ερευνητές δεν γνώριζαν πώς ακριβώς λειτουργούσε ο μηχανισμός της αποθήκευσης, λόγω της κινητικότητας και του τεράστιου μεγέθους του Νότιου Ωκεανού.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα ρεύματα που μεταφέρουν το διοξείδιο του άνθρακα από την επιφάνεια στα κατώτερα στρώματα εμφανίζονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο τον ωκεανό, σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι συνδυαστικά οι άνεμοι, τα ρεύματα και οι δίνες δημιουργούν τεράστια «χωνιά» που στέλνουν το διοξείδιο του άνθρακα στα βαθύτερα στρώματα του ωκεανού, όπου αποθηκεύεται για δεκαετίες ή και αιώνες.

Μάλιστα βρήκαν πως ορισμένα από τα ρεύματα που βυθίζουν το διοξείδιο του άνθρακα στον ωκεανό φτάνουν σε πλάτος τα 1.000 χιλιόμετρα.

Σε άλλα σημεία τα ρεύματα επιστρέφουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ως μέρος του φυσικού κύκλου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Νότιος Ωκεανός είναι μια γιγάντια δεξαμενή άνθρακα, που απορροφά κάθε χρόνο 1,5 δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή πάνω από τις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ιαπωνίας.

Οι επιστήμονες ανησυχούν τώρα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ενδέχεται να καταστρέψει αυτούς τους φυσικούς μηχανισμούς αποθήκευσης, προκαλώντας αλλαγές στους ανέμους και τα ρεύματα των ωκεανών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails