Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Για μία μόνο παράσταση: Ανοίγει μετά από 37 χρόνια το αρχαίο θέατρο των Δελφών

Το αρχαίο θέατρο των Δελφών, περισσότερα από 30 χρόνια μετά την τελευταία του παράσταση, ανοίγει για μια θεατρική και μουσική εκδήλωση, το Σάββατο 21 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η τελευταία παράσταση ανέβηκε στους Δελφούς το 1975 και στη συνέχεια με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από την έναρξη της ανασκαφής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής πραγματοποιήθηκε το 1992 εορταστική μουσική εκδήλωση.


Ο εμβληματικός αυτός χώρος θα φιλοξενήσει αποσπάσματα από έργα του αρχαίου δράματος, τα οποία θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Καραθάνος, Ελένη Κοκκίδου, Λυδία Κονιόρδου, Όλια Λαζαρίδου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρένη Πιττακή, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, σε συνδυασμό με Ελληνικές Μελωδίες του Μωρίς Ραβέλ, από το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, με τη συμμετοχή της σοπράνο, Λένιας Ζαφειροπούλου και το Κουϊντέτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ, με τη συμμετοχή τού Διονύση Γραμμένου.
 
«Στην αρχή είχα μία αμφιβολία, μου φάνηκε ότι το κίνητρο ήταν προεκλογικό, όμως, όταν πήγα στο θέατρο, ο χώρος με νίκησε» επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκδήλωσης, ο πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος.
 
«Με τη σημερινή συγκυρία θα πρέπει να επενδύσουμε στο μοναδικό πλούτο που έχουμε, τον πολιτισμό. Όλα αυτά τα μνημεία είναι μοναδικά στον κόσμο. Πώς ζει η Αίγυπτος; Από τους τουρίστες που επισκέπτονται τις πυραμίδες. Είναι μια επένδυση για να βοηθήσουμε την Ελλάδα, τον τουρισμό, αλλά και το θέατρο» συμπλήρωσε ο κ. Λούκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
«Ο πολιτισμός θα μας σώσει, θα βοηθήσει για να βγούμε από τη δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε. Ό,τι επενδύουμε στον πολιτισμό, θα το κερδίζουμε», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,Κώστας Τζαβάρας, αφού συνεχάρη τους εμπνευστές της ιδέας να ξαναλειτουργήσει το θέατρο των Δελφών.
 
«Ήταν μία ιδέα της κ. Καραπαναγιώτη να γίνει κάτι συμβολικό σε μία τόσο δύσκολη εποχή για την Ελλάδα. Η στιγμή που γίνεται αυτή η παράσταση είναι συμβολική, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του θεάτρου. Έχει εγκριθεί η μελέτη, μένει να εγκριθεί και η μελέτη εφαρμογής και στη συνέχεια το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, για να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του προγράμματος. Είναι μία ευτυχής συγκυρία η εκδήλωση αυτή, με όλο το βάρος των συμβολισμών της» επισήμανε η κ. Λίνα Μενδώνη.
 
Το αρχαίο θέατρο των Δελφών συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχαίων ελληνικών θεάτρων που διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
 
Βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική γωνία του, σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Απολλώνιου Ιερού, αν και σε σύγκριση με άλλα γνωστά μνημεία του είδους του, οι διαστάσεις του είναι περιορισμένες.
 
Στο Θέατρο των Δελφών πραγματοποιούνταν οι αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, με σκηνικό την κοιλάδα του Πλειστού και το όρος της Κίρφης, στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών. Η σημασία των εορτών αυτών προσδίδει στο θέατρο των Δελφών πνευματική και καλλιτεχνική αξία ισότιμη με την αθλητική ιδέα που συμβολίζει το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.
 
Το πρώτο λίθινο θέατρο κτίστηκε από ντόπιο ασβεστόλιθο τον 3ο αι. π.Χ. Το 160/159 π.Χ. ο Ευμένης ο Β’, βασιλιάς της Περγάμου, χρηματοδότησε την επισκευή του θεάτρου, που απόκτησε πιο μνημειακή μορφή. Η σημερινή μορφή του θεάτρου ανάγεται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους.
 
Το 1927 ο Άγγελος Σικελιανός και η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, αναβίωσαν τις Δελφικές Εορτές, στο πλαίσιο των οποίων διδάχτηκε ο Προμηθέας Δεσμώτης, η πρώτη μετά τους αρχαίους χρόνους, παράσταση στο αρχαίο θέατρο των Δελφών.
 
Το 1930, στις δεύτερες και τελευταίες Δελφικές Εορτές, παρουσιάστηκε πάλι ο Προμηθέας Δεσμώτης, μαζί με τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Στη συνέχεια δόθηκε περιορισμένος αριθμός παραστάσεων, από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και άλλους θιάσους.
 
Ο προϋπολογισμός του έργου της αναστήλωσης του Θεάτρου των Δελφών, που πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι 1,3 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2015.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails