Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Στο «σφυρί» το κύπελλο του Σπύρου Λούη από τους Ολυμπιακούς του 1896

Το κύπελλο που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη
Το ασημένιο κύπελλο, που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα, βγάζει σε δημοπρασία ο εγγονός του στο Λονδίνο.

Τη δημοπρασία ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Christie's. Ο οίκος εκτιμά την αξία του ασημένιου κυπέλλου ύψους 15 εκατοστών, που βρίσκεται στην οικογένεια του Σπύρου Λούη εδώ και 116 χρόνια, μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (143.000 έως 190.000 ευρώ).

Το κύπελλο έκρυψαν οι απόγονοι του δρομέα ανάμεσα σε φυτά τομάτας για να το προφυλάξουν από πιθανή λεηλασία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου

Ο οίκος Christie's σημείωσε επίσης ότι αυτό το κύπελλο θα είναι το κεντρικό κομμάτι της δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου, μόλις τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, ενώ στην ίδια δημοπρασία θα παρουσιαστούν αυθεντικές αφίσες και πυρσοί των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Αυτό είναι μάλλον ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα των αναμνηστικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουμε δει. Είναι ένα οικογενειακό κειμήλιο που πέρασε από γενιά σε γενιά και είναι μεγάλης αξίας. Είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι και για όποιον θέλει να αγοράσει ένα Ολυμπιακό αναμνηστικό, αυτό είναι κάτι που ο καθένας θα ήθελε να έχει στη κατοχή του» δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου.

Πάντως, ο οίκος διέψευσε ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη αναγκάστηκε να πωλήσει το ασημένιο κύπελλο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ σημείωσε ότι είχε επικοινωνήσει πρώτη φορά με την οικογένεια για το θέμα «πριν πολλά χρόνια». Όπως έγινε γνωστό, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή διαθέτει στο Ολυμπιακό μουσείο της Λοζάνης ακριβές αντίγραφο του κυπέλλου.

Εξάλλου, ο οίκος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του εγγονού του Σπύρου Λούη, που ονομάζεται επίσης Σπύρος. Έχει πει ότι έλαβε την απόφαση να βγάλει σε δημοπρασία το κύπελλο για χάρη των δύο γιων του.

«Θα είναι αδύνατο να μοιράσουμε το κύπελλο στα δύο, οπότε αποφάσισα ότι το πιο λογικό θα ήταν να το βγάλω σε δημοπρασία και να χρησιμοποιήσω τα έσοδα, για να διασφαλίσω το μέλλον της οικογένειάς μου» εξήγησε.

Αντίγραφο του κυπέλλου αυτού υπάρχει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στη Λοζάννη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails