Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Όλο το διαδίκτυο ζυγίζει όσο μια φράουλα σύμφωνα με μετρήσεις

Όλο το ίντερνετ δεν ζυγίζει παραπάνω από 50 γραμμάρια, δηλαδή περίπου όσο μία φράουλα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μαθηματικοί υπολογισμοί που συμπεριέλαβαν το συνολικό βάρος των κινούμενων ηλεκτρονίων που αντιπροσωπεύουν το σύνολο των διακινούμενων πληροφοριών, σε οποιαδήποτε στιγμή.

Η διενέργεια της μέτρησης, σύμφωνα με τις βρετανικές «Telegraph» και «Daily Mail» ήταν μια έμπνευση που ήρθε μετά την ανακοίνωση του καθηγήτη πληροφορικής Τζον Κουμπιάτοβις του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ ότι κάθε ηλεκτρονικό βιβλίο που «φορτώνεται» στη συσκευή ψηφιακής ανάγνωσης Amazon Kindle, αυξάνει ανεπαίσθητα το βάρος της.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο Κουμπιάτοβιτς χρησιμοποίησε τη διάσημη εξίσωση E=mc2, για τη σχέση μάζας και ενέργειας, και εκτίμησε ότι το γέμισμα με ηλεκτρονικά βιβλία ενός Kindle χωρητικότητας 4GB, θα αυξήσει το βάρος του κατά ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αποθηκεύονται πληροφορίες, τα ηλεκτρόνια στην μνήμη έχουν μεν σταθερό αριθμό, αλλά αυξάνουν την ενέργειά τους και αυτή η αυξημένη ενέργεια «μεταφράζεται» σε οριακά μεγαλύτερη μάζα, δηλαδή σε περισσότερο βάρος.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, έγινε το επόμενο βήμα και υπολογίστηκε ότι όλο το διαδίκτυο -με βάση τον όγκο των δεδομένων-πληροφοριών που διακινείται σε αυτό- ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια. Αρχικά, υπολογίστηκε ότι τα ηλεκτρόνια στο σύνολο του ίντερνετ έχουν ενέργεια περίπου 40 δισεκατομμύρια βατ και στη συνέχεια αυτή η ενέργεια μετατράπηκε σε βάρος 50 γραμμαρίων.

Στην πραγματικότητα, πάντως, το βάρος θα πρέπει να είναι κάπως μεγαλύτερο, αφού οι υπολογισμοί έγιναν με βάση παρωχημένα στοιχεία του 2006, όταν υπολογιζόταν ότι στον πλανήτη μας υπήρχαν 75 έως 100 εκατ. servers. Ο αριθμός αυτός έχει πλέον αυξηθεί κατά πολύ.

Αν μάλιστα στους υπολογισμούς, εκτός από τους servers, περιληφθούν και οι προσωπικοί υπολογιστές του πλανήτη που χρησιμοποιούν το ίντερνετ, τότε το βάρος του διαδικτύου αυξάνεται σε... τρεις φράουλες.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με υπολογισμούς του επικεφαλής της Google Έρικ Σμιτ, στο παγκόσμιο διαδίκτυο υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια terabytes πληροφοριών, από τα οποία η εταιρία του ταξινομεί μόλις το 0,04%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails