Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ο ''βασιλιάς της γαρίδας'' ξεκίνησε από την Εύβοια!

Όταν ένας φτωχός ψαράς έφευγε μετανάστης το 1957 για την Αυστραλία, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη αλιευτική επιχείρηση της Αυστραλίας...

Πρόκειται για τον αείμνηστο Άρθουρ Ράπτη, που ξεκίνησε ως ψαράς τη δεκαετία του 1950 στην Εύβοια και έφτασε στο σημείο να δημιουργήσει μία οικογενειακή επιχείρηση, που πλέον συγκαταλέγεται στις 100 πλουσιότερες της Κουινσλάνδης, σύμφωνα με σχετική λίστα της εφημερίδας "The Sunday Mail".Η Raptis Group ιδρύθηκε από τον Άρθουρ Ράπτη στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ο Άρθουρ Ράπτης πήγε μετανάστης στην Αυστραλία το 1957 και άρχισε την επαγγελματική του ζωή στην ξένη χώρα, κάνοντας αυτό που έκανε και στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Εύβοια, δηλαδή ψαρεύοντας. Λίγο αργότερα, προσελήφθη από αλιευτική εταιρία της Αδελαΐδας και βήμα-βήμα έχτισε την επιχείρηση-κολοσσό!

Η περιουσία της οικογένειας Ράπτη, μέσω της εταιρίας Raptis Group, που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της εξαγωγής ψαριών σε όλο τον κόσμο, φτάνει τα 172 εκατ. δολάρια (Αυστραλίας), γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στους 100 πλουσιότερους ομίλους της Κουινσλάνδης, αφενός, αλλά και στους 200 πλουσιότερους της Αυστραλίας.

Όπως έγραψε ο "Νέος Κόσμος", η Raptis Group και οι ιδιοκτήτες της, ο Γιώργος, ο Κώστας και ο Τζιμ Ράπτης, θεωρούνται σήμερα οι "βασιλιάδες της γαρίδας", αφού η Raptis Group είναι η μεγαλύτερη αλιευτική επιχείρηση της Αυστραλίας, με κύριο προϊόν παραγωγής και εξαγωγής τη γαρίδα.

Η ομογενειακή οικογενειακή επιχείρηση έχει στην ιδιοκτησία της 100 αλιευτικά πλοία, ιχθυοτροφεία, γραφεία σε κάθε μεγάλο λιμάνι της χώρας και εξάγει φρέσκα, αλλά και κατεψυγμένα ψάρια και γαρίδες σε κάθε γωνιά του κόσμου. Οι γαρίδες και τα ψάρια της ομογενειακής επιχείρησης πηγαίνουν από τη Νοτιοανατολική Ασία έως την Ευρώπη, σερβίρονται σε ελληνικά πιάτα, ενώ εξάγονται, επίσης, σε Αφρική και Βόρεια Αμερική.

Πηγή: http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails