Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 88 χρόνων, η ηθοποιός Γκέλυ Μαυροπούλου, όπως γνωστοποίησε μέσω social media ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας.
Γεννημένη σε μια οικογένεια σπουδαίων θεατρίνων του Άγγελου Μαυρόπουλου και της Μαρίκας Κρεβατά, η ίδια ακολούθησε τα χνάρια τους και σπούδασε στη Δραματική σχολή του θεάτρου Τέχνης.
Όταν αποφοίτησε πρωτοεμφανίστηκε το 1953 στον κινηματογράφο με την κωμωδία του Γιώργου Λαζαρίδη «Ο Μπαμπάς εκπαιδεύεται». Στο θέατρο έγινε γρήγορα πρωταγωνίστρια, είτε ως θιασάρχης είτε συμπράττοντας με άλλους θιάσους, παίζοντας από νεοελληνική κωμωδία έως κλασικό ρεπερτόριο - από την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» με τον θίασο των Ντίνου Ηλιόπουλου και Μίμη Φωτόπουλου έως τους «Βρικόλακες» του Ερίκου Ίψεν στο Εθνικό Θέατρο, δίπλα στην Κατίνα Παξινού, στην «Ορέστεια» του Αισχύλου, στον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, αλλά και στον «Δον Ζουάν» του ίδιου συγγραφέα, δίπλα στον Δημήτρη Χορν.
Στον κινηματογράφο έπαιξε σε σαράντα και πλέον ταινίες και αυτές που την έκαναν διάσημη ήταν οι ρόλοι της αθώας ή απροστάτευτης γυναίκας σε μελό ταινίες ης δεκαετίας του 60. Έπαιξε σε κλασικές κωμωδίες, όπως Η ωραία των Αθηνών, του Νίκου Τσιφόρου, 1954· Η θεία από το Σικάγο του Αλέκου Σακελλάριου, 1957· Ο Φανούρης και το σόι του του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, 1957· Ευτυχώς τρελάθηκα του Κώστα Ανδρίτσου, 1961· Εταιρεία θαυμάτων του Στέφανου Στρατηγού, 1962· Η κυρία του κυρίου του Γιάννη Δαλιανίδη, 1962· Ο ανακατωσούρας του Γρηγόρη Γρηγορίου, 1967 αλλά και σε διάσημα μελοδράματα της εποχής όπως Το παραστράτημα μιας αθώας του Κώστα Ανδρίτσου, 1959· Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα του Κώστα Καραγιάννη, 1963· Κάθε λιμάνι και καημός του Όμηρου Ευστρατιάδη, 1964.
Ενώ ήταν παντρεμένη με τον Στέφανο Στρατηγό πρωταγωνίστησε μαζί του σε πολλές ταινίες ιστορικές, αντιστασιακές ακόμα και σε ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου, όπως ο Μήνας του Μέλιτος του Γιώργου Πανουσόπουλου. Είναι η πρωταγωνίστρια που λάνσαρε το ροκ-εν-ρολ στον ελληνικό κινηματογράφο, μαζί με τον Θεόδωρο Δημήτριεφ, αλλά ο πολύς κόσμιος τη θυμάται κυρίως ότα μπήκε σε όλα τα ελληνικά σπίτια ενσαρκώνοντας στο πιο δημοφιλές σίριαλ της αρχής της ελληνικής τηλεόρασης τη Χριστίνα Ψάχου, την πρώτη μεγάλη ηρωίδα τηλεοπτικής σειράς στην Ελλάδα, δίπλα στον Άγγελο Αντωνόπουλο στη σειρά «Άγνωστος Πόλεμος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου