Όπως συμφωνούν πολλά βρετανικά ΜΜΕ αλλά και χρήστες του διαδικτύου με tweet τους, «ο Λι ήταν τυχερός γιατί είχε μια εκπληκτική ζωή, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο».
Με μια φιλμογραφία που μετράει 207 ταινίες κι 65 χρόνια ενεργής καριέρας, ο Λι έχει συνδεθεί αναπόφευκτα με τον κινηματογραφικό κόμη Δράκουλα (τον υποδύθηκε σε συνολικά 15 ταινίες), ωστόσο, όπως παραπονιόταν ο ίδιος, μπορεί να χρωστάει πολλά στον Κόμη, αλλά τυποποιήθηκε άδικα, ειδικά όταν στο παλμαρέ του έχει άλλους -ίσως και καλύτερους- ρόλους.
Ποιος ξεχνάει τον αξέχαστο «κακό» Σκαραμάνγκα στο τζεϊμσμποντικό «Άνθρωπο με το Χρυσό Πιστόλι» τον Λόρδο Σάμεράιλ στο σπουδαίο «The Wicker Man», τον Φου Μαντσού, τον Σέρλοκ Χολμς, αλλά και πρόσφατα τον μάγο Σάρουμαν στην τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»;
Ο Λι γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1922 στο Λονδίνο, από αριστοκρατική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν παρασημοφορημένος συνταγματάρχης του Βασιλικού Στρατού, ενώ η μητέρα του, κόμισσα Καραντίνι, ήταν γόνος παλιάς ιπποτικής οικογένειας της Ευρώπης που έλκει την καταγωγή της από τον Καρλομάγνο.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο Λι μορφώθηκε στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας και κατόπιν ακολούθησαν σπουδές στην κλασική φιλολογία, τα λατινικά και τα ελληνικά σε φημισμένα κολέγια, όπως το Ίτον.
Ο Λι μιλούσε άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά, ενώ μπορούσε να συνεννοηθεί στα σουηδικά, τα ρωσικά και τα ελληνικά. Για τη γλώσσα μας ο ίδιος –ορκισμένος φιλέλληνας- έλεγε πως «μπορεί να πάρει μια ελληνική εφημερίδα και να καταλάβει πάνω από το 50% όσων γράφει».
Απ’ τα κολεγιακά του χρόνια ήταν ήδη πολύ καλός αθλητής με διακρίσεις σε αθλήματα όπως το σκουός, το τένις, το κρίκετ, το ράγκμπι, το χόκεϊ αλλά και το γκολφ, καθώς μέχρι πριν λίγα χρόνια συμπεριλαμβανόταν ανάμεσα στους κορυφαίους ερασιτέχνες γκολφέρ του πλανήτη.
Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1948 και μάλιστα στην αρχή όταν περνούσε από οντισιόν για ρόλους, κανείς δεν πρόσεχε τόσο πολύ τις υποκριτικές, όσο τις φωνητικές του ικανότητες.
Η βαθιά, μπάσα του φωνή ήταν τόσο χαρακτηριστική που τον είχαν συμβουλέψει πως μπορεί να κάνει καριέρα μέχρι κι ως τραγουδιστής της όπερας.
Το 1957 τον προσέγγισε η θρυλική εταιρία παραγωγής ταινιών τρόμου Hammer. Αρχικά έπαιξε τον Φρανκενστάιν στην «Κατάρα του Φρανκενστάιν» (1957) ενώ την επόμενη χρονιά θα υποδυθεί για πρώτη του φορά (αλλά όχι τελευταία) το Δράκουλα, ρόλος που θα σηματοδοτήσει όλη την καριέρα του. Συνολικά, ως το λατρεμένο «πουλέν» της Hammer, θα πρωταγωνιστήσει σε περισσότερα από 50 θρίλερ από το 1959 μέχρι το 1976, συμπεριλαμβανομένων της «Μούμιας» (1959), του «Ρασπούτιν», του «Δύο πρόσωπα του δρος Τζέκιλ» κ.α.
Το 1974 ο Ίαν Φλέμινγκ, συγγραφέας των περιπετειών του Τζέιμς Μποντ αλλά και ξάδερφος (!) του Λι, του πρότεινε τον ρόλο του Φρανσίσκο Σκαραμάνγκα στον «Άνθρωπο με το Χρυσό Πιστόλι».
Κάπως έτσι, ξεκίνησε μια δεύτερη, παράλληλη καριέρα ως ηθοποιός, αλλά όχι πλέον σε ταινίες τρόμου. Μετακόμισε μόνιμα στις ΗΠΑ το 1977 και ξεκίνησε την καριέρα του στο Χόλιγουντ συμμετέχοντας σε ταινίες όπως το «Airport '77» και την πολεμική κωμωδία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «1941».
Με την αυγή της νέας χιλιετίας, ο Λι θα επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη ενσαρκώνοντας τον ρόλο του μάγου Σάρουμαν στην τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ενώ κατόπιν θα υποδυθεί τον Count Dooku στον «Πόλεμο των Άστρων», τόσο στο «Star Wars Episode II: Attack of the Clones» του 2003 όσο και το «Star Wars Episode III: Revenge of the Sith» του 2005.
Πρόσφατα εμφανίστηκε και στα δύο πρώτα επεισόδια της νέας τριλογίας του Πίτερ Τζάκσον «Χόμπιτ».
Πριν δυο χρόνια ο Λι, λάτρης της χέβι μέταλ μουσικής, κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ βασισμένο στη ζωή του [προγόνου του] Καρλομάγνου. Το άλμπουμ με τίτλο«Καρλομάγνος: Οι Οιωνοί του Θανάτου» έρχεται ως συνέχεια του επίσης χεβιμεταλικού δίσκου του 2010 με τίτλο «Καρλομάγνος: Με το Σπαθί και τον Σταυρό».
Το 2009 πήρε τον τίτλο του ιππότη από τον πρίγκιπα Κάρολο κι έγινε «σερ».
Ο Λι ήταν παντρεμένος από το 1961 με το μοντέλο από τη Δανία Μπριγκίτε Κρένκε και είχε μία κόρη, την Κριστίνα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου