Γεννημένη στις 23 Απριλίου του 1928 η αμερικανίδα ηθοποιός πήρε μέρος σε αρκετές ταινίες αλλά και σε αρκετές σειρές στην τηλεόραση. Είχε διετελέσει και πρέσβειρα των ΗΠΑ σε Γκάνα και Τσεχοσλοβακία.
Το 1934, σε ηλικία έξι ετών, η Σίρλεϊ Τεμπλ, χορεύοντας με την ψυχή της στην ταινία «Stand up and Cheer», έφερε το χαμόγελο στα χείλη εκατομμυρίων Αμερικανών και κέρδισε μια θέση στην καρδιά τους. Ηταν η εποχή του μεγάλου κραχ και η μικρή Σίρλεϊ, με τα υπέροχα λακκάκια στα παχουλά της μαγουλάκια, ήταν το κατάλληλο αντίδοτο στην κατάθλιψη που απειλούσε ένα ολόκληρο έθνος. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ρούζβελτ δεν δίστασε να δηλώσει: «Εφόσον έχουμε τη Σίρλεϊ Τεμπλ η χώρα μας θα είναι εντάξει».
Παιδί-θαύμα στα έξι, είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε πάνω από σαράντα ταινίες προτού καλά καλά κλείσει τα δώδεκα! Η επιτυχία της δεν ήταν τυχαία. Ο κόσμος έκανε ουρές στα ταμεία για να γελάσει με τα παιδικά της σκέρτσα και τις σοβαρές, μικρομεγαλίστικες εκφράσεις που έπαιρνε ένα μωρουδίστικο πρόσωπο, πλαισιωμένο με ξανθές μπουκλίτσες. Η Σίρλεϊ ακτινοβολούσε χαρά και η ζωντάνια της στην οθόνη ήταν μεταδοτική, ήταν άλλωστε το αγγελόμορφο παιδί που λαχταρούσε κάθε γονιός. Οι δικοί της γονείς ήταν ο Τζορτζ και η Γκέρτρουντ Τεμπλ.
Ο μπαμπάς της ήταν τραπεζίτης και η μαμά της νοικοκυρά, η Σίρλεϊ όμως έχοντας στη διάθεσή της μια στρατιά από εξειδικευμένους σεναριογράφους, χορευτές και συνθέτες για να προωθούν την καριέρα της, ήταν αληθινό χρυσωρυχείο για το κινηματογραφικό στούντιο της Fox και η ίδια απέδειξε ότι εκτός από λιλιπούτειες διαστάσεις διέθετε και δραματικό ταλέντο, το οποίο ανέδειξε με την ταινία «Bright Eyes».
Οι κούκλες Σίρλεϊ Τεμπλ κυκλοφόρησαν πολύ σύντομα μετά τις πρώτες της επιτυχίες και εκείνη την εποχή οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια. Δεν υπήρχε κοριτσάκι σε ολόκληρη την Αμερική που να μην ήθελε να αποκτήσει μια κούκλα Σίρλεϊ Τεμπλ.
Σε ηλικία 21 χρόνων είχε ήδη χρεωθεί κάποιες αποτυχίες στην καριέρα της (ο κόσμος λάτρευε την πιο μπεμπεκίστικη εκδοχή της), ένα διαζύγιο, μία κόρη και ένα νέο σύζυγο, τον Τσαρλς Μπλακ, με τον οποίο απέκτησε άλλα δύο παιδιά. Παρ’ όλο που κατά τη διάρκεια του 1950 εξακολούθησε να έχει ενεργό συμμετοχή τόσο σε σόου στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση (με μεγάλη επιτυχία), ποτέ δεν έκανε ξανά άλλη ταινία.
Η Σίρλεϊ Τεμπλ ως ενήλικη αφιέρωσε τη ζωή της στα κοινά. Για την ίδια, το μεγαλύτερο πολιτικό της επίτευγμα ήταν όταν ονομάστηκε πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Γκάνα. Το 1989, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, έγινε πρέσβειρα στην Τσεχοσλοβακία και όταν γύρισε πίσω στην πατρίδα ολοκλήρωσε την αυτοβιογραφία της (το πρώτο μέρος είχε εκδοθεί το 1988).
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου