Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Το Μουσείο Γκετί, επιστρέφει, δύο αρχαία κομμάτια στην Ελλάδα

Το Μουσείο Γκετί στο Λος Άντζελες ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα δύο αρχαιότητες που απέκτησε τη δεκαετία του 70, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού

Τα δύο αντικείμενα είναι τμήματα ενός επιτύμβιου αναγλύφου και μιας ενεπίγραφης στήλης, διευκρινίζει το πολιτιστικό ίδρυμα στην ανακοίνωσή του.

Το θραύσμα του επιτύμβιου αναγλύφου, που απεικονίζει μια γυναίκα που κάθεται δίπλα στη δούλη της, χρονολογείται στο τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα και δεν έχει ποτέ εκτεθεί από το μουσείο. Το κυρίως μέρος του επιτύμβιου αναγλύφου από το οποίο προέρχεται εκτίθεται στο Μουσείο Κανελλοπούλου στην Αθήνα.

Το θραύσμα από την ενεπίγραφη στήλη, που εκτίθεται στο Μουσείο-Βίλα Γκετί στο Μάλιμπου, φέρει επιγραφή, 65 γραμμές, και στις τρεις πλευρές της που αναφέρεται στις θυσίες και τους εορτασμούς που γίνονταν στο Θορικό Αττικής. Τοποθετείται χρονικά στην περίοδο 430-420 π.Χ., και αποκτήθηκε από το μουσείο το 1979.

Αυτή η στήλη θα παραμείνει στη Βίλα Γκετί, με τη μορφή δανείου από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρει το μουσείο.

"Η απόφαση του Γκετί να επιστρέψει δύο αντικείμενα (στην Ελλάδα) είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και είναι ένα παράδειγμα των προσπαθειών του υπουργείου για τον επαναπατρισμό και την έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στη χώρα προέλευσης τους", αναφέρει ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, σε ανακοινωσή του.

Το Μουσείο Γκετί και οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της επιστημονικής έρευνας, των ανταλλαγών πολιτιστικών αγαθών και της προώθησης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

"Η συμφωνία επιβεβαιώνει τη δέσμευση των δύο μερών για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

"Το Γκετί έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κληρονομιάς και αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα αποδεικνύει την προσπάθειά μας", δήλωσε ο Τζέιμς Κάνο, Πρόεδρος του Μουσείου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails