Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Πέθανε ο γνωστός αθλητικογράφος Στράτος Σεφτελής!


Πέθανε ο δημοσιογράφος Στράτος Σεφτελής, σε ηλικία 68 χρονών.

Την είδηση του θανάτου του Στράτου Σεφτελή έκανε γνωστή ο αδελφός του, Κώστας.

Γεννήθηκε το 1955 στη Μυτιλήνη και ξεκίνησε την δημοσιογραφική του πορεία από την εφημερίδα «Φως των Σπορ», ενώ στην συνέχεια πέρασε από την «Αθλητική Ηχώ» και αργότερα εργάστηκε στο «Έθνος», όπου έμεινε για περισσότερα από 30 χρόνια. 

Από το 1981 εργάστηκε στην ΕΡΤ, όπου κάλυψε αμέτρητους αγώνες ποδοσφαίρου, στίβου και υγρού στίβου, παρουσιάζοντας και αθλητικές εκπομπές, ενώ υπήρξε διευθυντής αθλητικών προγραμμάτων στη δημόσια τηλεόραση από το 1993 έως το 1998. Παράλληλα, είχε διατελέσει και έφορος του ΠΣΑΤ.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα "Πέθανε ο γνωστός αθλητικογράφος Στράτος Σεφτελής!"

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης!


Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών, ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης. Ο Σπύρος Μπιμπίλας έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου του ηθοποιού μέσω facebook.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας τον αποχαιρέτησε γράφοντας στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: «Ένας συνάδελφος μας έφυγε σήμερα… Αποχαιρετάμε τον Κώστα Στεφανάκη, που γεννήθηκε το 1948, έναν αθόρυβο ηθοποιό που ερμήνευσε δεκάδες χαρακτηριστικούς ρόλους στον ελληνικό κινηματογράφο και στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης όπου είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του και να γνωρίσω έναν καλοκάγαθο άνθρωπο που έπαιζε συνήθως σκληρούς ρόλους. ΚΑΛΟ ταξίδι αγαπημένε μας φίλε και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια σου».

Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης φοίτησε στη δραματική σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Συμμετείχε, κατά κύριο λόγο με ρόλους κομπάρσου, σε πολλές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου όπως οι «Βίβα Ρένα», «Η λεωφόρος του μίσους», «Το κορίτσι του λούνα παρκ», «Επιχείρηση Απόλλων», «Το λεβεντόπαιδο», «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου», «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά», «Έξω Φτώχεια και Καλή Καρδιά» κ.ά.

Αργότερα έπαιξε σε καλτ βιντεοκασέτες αλλά και σε ταινίες γνωστών σύγχρονων σκηνοθετών όπως ο Νίκος Κούνδουρος («Μπορντέλο»), ο Παντελής Βούλγαρης (Πέτρινα χρόνια») και ο Σωτήρης Γκορίτσας («Απ’ το χιόνι») αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές μεταξύ των οποίων «Οι Πανθέοι», «Οδός Ανθέων», «Μαρία η Άσχημη», «Γιούγκερμαν» κ.α.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα "Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης!"

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης!


Σε ηλικία 86 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιάννης Φέρτης μετά από μια μακρά καριέρα στο θεατρικό σανίδι, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας ανακοίνωσε την είδηση του θανάτου του Γιάννη Φέρτη, για την οποία ενημερώθηκε από την Μαρίνα Ψάλτη.

«Όλο το Ελληνικό θέατρο πενθεί για τον χαμό του σπουδαίου μας ηθοποιού. Αντί στεφάνων σύμφωνα με επιθυμία του, όσοι θελήσουν να ενισχύσουν το έργο κ τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ). Ο Γιάννης πάντα νοιαζόταν για τους συναδέλφους του με κάθε τρόπο, έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Γεννημένος τον Απρίλιο του 1938, ο Γιάννης Φέρτης αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Έκανε ντεμπούτο το 1959 με το έργο «Η ηλικία της νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη για να συμμετάσχει ύστερα σε πλήθος παραστάσεων του σύγχρονου και του αρχαίου ρεπερτορίου.

Από το 1967 και για μια δεκαετία, ως θιασάρχης μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου ανέβασε σημαντικά θεατρικά έργα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, πρωταγωνίστησε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Νυφικό κρεβάτι» του Γιαν ντε Χάρντογκ, με τον θίασο Καρέζη-Καζάκου στην «Παναγία των δολαρίων» του Γκάρσον Κάνιν και με τους Μάνο Κατράκη και Μελίνα Μερκούρη στο έργο «Συντροφιά με τον Μπρεχτ» του Γερμανού δραματουργού, σκηνοθέτη και ποιητή του 20ού αιώνα, Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Τη δεκαετία του 1980, ανέβασε με το δικό του θίασο στο θέατρο Αθηνά το «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί Ουίλιαμς, με συμπρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη, το «Μπεντ» του Μάρτιν Σέρμαν, «Το τέλος της κυρίας Τσέινι» του Φ. Λόνσντεϊ με συμπρωταγωνίστρια τη Μιμή Ντενίση, «Το παιχνίδι του έρωτα» του Πιέρ ντε Μαριβώ, τα «Οργισμένα νιάτα» του Τζον Όσμπορν, «Το πιο αληθινό» του Τομ Στόπαρντ, «Αμαντέους και Μαύρη κωμωδία» του Πίτερ Σάφερ, «Επικίνδυνες σχέσεις» του Κρίστοφερ Χάμπτον.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις «Ξενοδοχείο ο παράδεισος» του Ζορζ Φεντώ, «Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι, Καινούρια σελίδα του Νιλ Σάιμον, ενώ συμμετείχε επίσης στις επιθεωρήσεις «Γελάς Ελλάς αγελάς» και «Χορός του Οζαλόγγου». Το 2007 πρωταγωνίστησε στην «Επιστροφή» του Τζόζεφ Κόνραντ, όπου τιμήθηκε για την ερμηνεία του με το Θεατρικό Βραβείο Κοινού.

Το 2008 πρωταγωνίστησε στην «Επιστροφή της γηραιάς κυρίας» του Φρίντριχ Ντίρενματ και το 2009 στον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Το 2010 έπαιξε στο βραβευμένο έργο «Ο θεός της σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά, την περίοδο 2011-2013 στην παράσταση «Ο δρόμος περνάει από μέσα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενώ το 2012 ερμήνευσε τον «Πατέρα» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ. Την περίοδο 2014-2015 ερμήνευσε τον «Θείο Βάνια» του Αντόν Τσέχοφ. Το 2016 πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Από τη σιωπή έως την άνοιξη» του Λεωνίδα Προυσαλίδη. Τη διετία 2017-2018 πρωταγωνίστησε στους «Ήρωες» του Ζεράρ Σιμπλερά σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, όπου και τιμήθηκε για την ερμηνεία του με το Θεατρικό Βραβείο Κοινού 2018. Το 2019 πρωταγωνίστησε στο βραβευμένο έργο της Μαρίλια Σαμπέρ Τόρες «Ένας αληθινός καουμπόι».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συνεργάστηκε με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου και ερμήνευσε τον «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ (1990) και τον «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1991 και 1992).

Την περίοδο 1993-1995 ακολούθησε η συνεργασία του με τον Ρώσο σκηνοθέτη Γιούρι Λιουμπίμοφ στον «Γλάρο» του Αντόν Τσέχοφ, τους «Δανειστές» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ και τον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ. Το 1997 ερμήνευσε τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Στον κινηματογράφο, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 30 ταινίες. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1961 στην ταινία «Ποια είναι η Μαργαρίτα» με την Τζένη Καρέζη. Την επόμενη χρονιά ερμήνευσε τον Ορέστη στην «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ταινία που απέσπασε 25 διεθνείς διακρίσεις (μεταξύ των οποίων και υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας).

Το 2008 κέρδισε το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Σκλάβοι στα δεσμά τους» σε σκηνοθεσία Τώνη Λυκουρέση.

Στην τηλεόραση, έπαιξε σε περισσότερες από 15 σειρές, με σημαντικότερες τη «Δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και τον «Συμβολαιογράφο» το 1979.

Πρώτη σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου από το 1963 έως το 1972 και δεύτερη η ηθοποιός Μιμή Ντενίση από το 1981 έως το 1988. Από το 2001 έως τον θάνατό του ήταν νυμφευμένος με την ηθοποιό Μαρίνα Ψάλτη.

Η κηδεία του θα γίνει στο Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα "Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης!"

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Πέθανε ο Πίτερ Χιγκς, ο προφήτης του «σωματιδίου του Θεού»!


Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα Δεύτερα 9 Απριλίου στην κατοικία του στο Εδιμβούργο ο Πίτερ Χιγκς, ο Βρετανός φυσικός που ήταν αυτός που μίλησε πρώτος για την ύπαρξη ενός σωματιδίου που ευθύνεται για την ύπαρξη της μάζας σε όλα τα σωματίδια, το θεμελιώδες στοιχείο για τη δομή της ύλης.

Ο Χιγκς γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1929 στην περιοχή Έλσουικ του Νιούκαστλ, στην Αγγλία. Το διδακτορικό του, το 1954, είχε θέμα: «Μερικά προβλήματα στις μοριακές ταλαντώσεις» και ήταν αυτό που τον ώθησε στη μελέτη της εφαρμογής των αρχών συμμετρίας σε φυσικά συστήματα.

Το 1964, δημοσίευσε δύο εργασίες του στην επιθεώρηση Physical Rev. Letters, για τον μηχανισμό του αυθόρμητου σπασίματος της συμμετρίας, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο που θα μπορούσαν να αποκτήσουν μάζα τα σωματίδια, που αναφέρονται στο καθιερωμένο πρότυπο. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την ύπαρξη ενός μποζονίου του οποίου οι διακυμάνσεις πεδίου είναι αυτές που γεννούν τη μάζα όλων των σωματιδίων που συνδέονται με αυτό.

Η ανακάλυψη

Μετά από αναζήτηση δεκαετιών αλλά και διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα για αυτό το ζήτημα όλα αυτά τα χρόνια στις 4 Ιουλίου του 2012 ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ο εντοπισμός του επίμαχου μποζονίου που είχε λάβει στο μεταξύ τον χαρακτηρισμό «σωματίδιο του Θεού» και είχε επίσης πάρει το επίθετο του επιστήμονα που το είχε προβλέψει αφού ήταν πλέον γνωστό ως μποζόνιο Χιγκς.

Η ανακοίνωση προκάλεσε σεισμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και οδήγησε στην απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Πίτερ Χιγκς το 2013. Ο Χιγκς ήταν μέλος της Βασιλικής Εταιρείας και δραστηριοποιήθηκε ακαδημαϊκά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το οποίο ίδρυσε προς τιμήν του το κέντρο θεωρητικής φυσικής Χιγκς το 2012.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα "Πέθανε ο Πίτερ Χιγκς, ο προφήτης του «σωματιδίου του Θεού»!"
Related Posts with Thumbnails